Päť dôvodov, prečo ľudia najčastejšie prokrastinujú, a ako na ne

NETKY.SK • 18 August 2018, 18:09 • 2 min
Päť dôvodov, prečo ľudia najčastejšie prokrastinujú, a ako na ne

BRATISLAVA - Prokrastinuje väčšina z nás. Niektorí možno práve teraz pri čítaní tohto článku. Odkladáme prácu, do ktorej sa nám nechce, venujeme sa nedôležitým činnostiam a výsledkom je zlý pocit a o dosť menej času na danú úlohu.

slovakia

left justify in out

Pozrite sa na najčastejšie príčiny prokrastinácie a hlavne na spôsoby, ako na ňu!

 

1. Nechce sa vám
Môžete to nazvať "nedostatkom motivácie" alebo jednoducho "nechce sa mi". To je asi najčastejší dôvod, prečo ľudia radšej miesto učenia vytriedia šatník a umyjú okná a namiesto písania reportu pokojne zalievajú v práci kvetiny sebe i ostatným.

 

Áno, vždy máte možnosť nájsť niečo zábavnejšie alebo niečo, pre čo budete "viac motivovaní". Až na to, že to teraz to nie je potrebné. Skúste s tým vašou úlohou jednoducho začať. To vám dá tú najlepšiu motiváciu pokračovať.

 

2. Príde vám to nudné a otravné
Chápeme, napísať report, ktorý si rovnako skoro nikto neprečíta a za týždeň budete písať ďalšie, je otrava. Žehlenie - nuda! Vyplniť tabuľku - ach jo, dookola to isté! Skúste to ale inak - vymyslite si, čo by vás pri tom mohlo baviť. K učeniu či k splneniu úlohy si prineste dobrú kávu. K žehlenie si zapnite seriál, k tabuľkám si pustite svoj obľúbený playlist zo Spotify. Predstavte si čokoľvek, čo vám nudný úloha spríjemní, a na to sa zamerajte. Nakoniec - rovnako to musíte urobiť, tak prečo si to ešte hnusiť!

 

3. Vaša úloha vám príde zložitý
Možno máte pred sebou zložitá úloha a úplne presne neviete, kadiaľ na neho. Alebo máte pocit, že to bude dlhé, náročné na pozornosť, možno presne neviete, ako sa to celé bude vyvíjať, a myšlienky vám skáču jedna cez druhú. Skúste si celý úlohu rozdeliť na čiastkové podúlohu. Máte napísať report? Začnite tým, že si dáte dokopy podklady. Chcete si konečne urobiť poriadok vo fotografiách, ktoré ste vždy uložila do počítača a nikdy netřídila? Začnite napríklad len týmto rokom. Myslite vždy len na jednu časť celého úlohy. Tie ďalšie môžete premyslieť, až na ne príde čas.

 

4. Máte úloh viac a preskakujete medzi nimi
Máte to tak každé ráno: Chcete sa zbaviť emailov, musíte niečo nastaviť v počítači, skontrolovať a poslať. Začnete u mailov, než odpoviete prvému, napadne vás niečo iné, potom preskočíte do systému a ako sa človek nádeje, pozerá sa na Facebook, čo je nové. Skúste si napísať zoznam a dodržať poradie úloh. Pri neustálom preskakovanie od nedodělaných vecí medzi sebou nielen strácate pozornosť a koncentráciu, ale aj čas a energiu, pretože "dostať" sa späť do písania textu chce zase nejakú dobu, aby si človek uvedomil, kde skončil a čo chcel vlastne ďalej povedať.

 

5. Máte až príliš na dosah "rušiče pozornosti"
Ikonka obálky v rohu pracovnej plochy vás núti pozrieť sa, kto vám píše mail. Upozornenie z messengera, že sa niečo deje na Facebooku. Pohľad na hromadu špinavého prádla, ktoré sa má vyprať, keď vy máte v pláne sa učiť. To všetko volá: prerušte prácu a vyrieš teraz MA! Vecí, ktoré rušia našu pozornosť, sú pochopiteľne mraky. A málokto má tak silnú vôľu a motiváciu, aby nepodľahol. Obzvlášť, ak je úloha nudný, zložitý, ste leniví ... tu pomôže jediné: Skúste čo najviac rušiacich odstrániť z vášho dosahu. Upracte si izbu aj pracovný stôl. Niektorí ľudia sa odpájajú od internetu, pretože je až príliš láka pozrieť sa, čo nové na Instagramu. Mobil dajte potichu a pokojne do tašky. A povedzte si, že kam na obed vyriešite hneď, ako dopíšete prvú stránku. Tu jednoznačne platí: Čo oči nevidia, to ma neruší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies