Päť dôležitých krokov, keď chcete prestať fajčiť

NETKY.SK • 28 Jún 2019, 16:02 • 2 min
Päť dôležitých krokov, keď chcete prestať fajčiť

Fajčenie patrí z hľadiska zdravia medzi najväčšie neresti. Najlepším krokom k tomu urobiť čo najviac pre svoju kondíciu i telo je s ním prestať.

slovakia

left justify in out

Neodkladajte to, prestaňte hneď

 

Aj keď je to ťažké, radia odborníci s fajčením prestať rázne a čo najskôr. Postupné znižovanie počtu vyfajčených cigariet totiž podľa nich znižuje šancu, že dotyčný naozaj prestane.

 

"Problém s ukončením fajčenia je v tom, že ide o vec, ktorú môžete urobiť aj zajtra, preto to mnohí odkladajú. Kľúčom k úspechu je tak skončiť naraz, nič neodkladať," radí pre Guardian profesor behaviorálnej medicíny z univerzity na britskom Oxforde Paul Aveyard.

 

Podobný rázny krok je podľa neho tým pravým spôsobom, ako mozog odnaučiť závislosti. A ako dodáva, túžba si zapáliť bude o to menšia, ak po takomto kroku nebude mať človek nikde po ruke žiadnu ďalšiu cigaretu "do zásoby".

 

Nebojte sa "náhradného" nikotínu

 

Určitou formou, ako sa zbaviť fajčenia, sú v počiatočných fázach rôzne nikotínové náhrady - napríklad náplasti, nikotínové žuvačky alebo dokonca nosové spreje.

 

Ako dodáva Leonie Broseová z londýnskeho Národného centra pre závislosť na King 'College, takých prostriedkov je pri odvykaní vhodné využiť, dokonca odporúča kombináciu viacerých z nich.

 

img

 

Skúste elektronickú cigaretu

 

Ak nikotínové náplasti či iné náhrady nefungujú, nie je od veci vyskúšať aj tzv. e-cigarety. Podľa nedávno uskutočnenej štúdie sú dokonca pri odvykaní oveľa účinnejšie.

 

"Elektronická cigareta (vaping) dáva ľuďom pri odvykaní niečo do ruky, rovnako tak pomáha pri tzv. sociálnom prvku fajčenia. Stále potrebujeme ešte veľa ďalších informácií o bezpečnosti týchto cigariet, ale aj tak sme presvedčení, že sú pre zdravie človeka oveľa menej nebezpečné ako klasické cigarety," dodáva.

 

Vyhľadajte pomoc

 

Ďalším kľúčovým krokom, ak chce prestať fajčiť, je vyhľadať pomoc, nespoliehať sa len na vyššie uvedené náhrady a vlastnú odolnosť. Či už príde podpora od rodiny, priateľov či nejakého odborníka, vždy je neoceniteľnou pomocou všetkým fajčiarom, ktorí chcú prestať so svojím zlozvykom.

 

Vyhnite sa všetkým nástrahám


Každý fajčiar má nejaké spúšťače či nástrahy, ktoré ho budú podporovať v tom znova siahnuť po cigarete. Ako dodáva doktor Aveyard, zmena každodennej rutiny je najlepším spôsobom, ako sa podobným veciam vyhnúť.

 

"Ľudia väčšinou fajčia veľmi stereotypne, v určitom čase. Ak môžu túto rutinu čímkoľvek rozbiť, znížia tak vlastné pokušenie si znovu zapáliť a dovolia mozgu sa zotaviť," uzatvára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies