Päť desaťročí konfliktu v Kolumbii: 220-tisíc obetí!

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 09:22 • 2 min
Päť desaťročí konfliktu v Kolumbii: 220-tisíc obetí!

BOGOTA - Najmenej 220.000 životov si od roku 1958 vyžiadal konflikt v Kolumbii medzi bezpečnostnými silami, ľavicovými povstalcami a pravicovými polovojenskými skupinami. Viac než 80 percent obetí tvorili civilisti, uvádza správa vládou vytvorenej komisie.

slovakia

left justify in out

Konflikt v Kolumbii je najdlhšie trvajúcim a jedným z najkrvavejších v Latinskej Amerike. Len v jeho intenzívnejšej fáze, ktorá sa začala v roku 1985, vyhnali ozbrojené skupiny z domovov 5,7 milióna ľudí. Ďalších 25.000 ľudí zmizlo bez stopy.

Rozsiahlu správu zverejnenú v stredu pripravilo Národné centrum historickej pamäti, vytvorené na základe zákona z roku 2011, ktorého cieľom je odškodniť obete a vrátiť ukradnuté pozemky. Zákon predchádzal mierovým rozhovorom, ktoré v súčasnosti vedú s hlavnou ľavicovou povstaleckou skupinou, Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbia (FARC), informovala tlačová agentúra AP.

Podľa správy zaznamenali v krajine väčšinu z uvedených obetí po tom, ako sa v 80. rokoch objavili krajne pravicové milície podporované rančermi a obchodníkmi s drogami, ktoré začali bojovať proti FARC a ďalším ľavicovým povstalcom. Centrum uviedlo, že pravicové polovojenské skupiny majú na svedomí najviac vrážd a ľavicoví povstalci viac únosov a ničenia.

Najnásilnejším obdobím boli roky 1996 až 2002, "vrchol paramilitarizmu", poznačený najväčšími masakrami zo strany milícií, najväčšími vojenskými víťazstvami FARC i neúspešnými mierovými rozhovormi. V týchto rokoch v Kolumbii v priemere unieli niekoho každých osem hodín a každý deň sa niekto stal obeťou protipechotnej míny. Násilie v krajine podľa centra ukazuje, že sa nepodarilo integrovať rôzne politické prúdy v Kolumbii do mierového boja o moc.

FARC vedie od minulého roka mierové rozhovory s vládou, pred ktorými organizácia prisľúbila zastavenie únosov pre výkupné. Záujem o rokovania prejavila aj menšia povstalecká skupina Národná oslobodzovacia armáda (ELN). Pravicové polovojenské skupiny zložili zbrane v roku 2006, mnohí ich členovia sa však pridali k zločineckým organizáciám, uviedla agentúra DPA.

Správa dokumentuje od roku 1980 do roku 2012 celkovo 1982 masakier, z ktorých 1166 pripisuje polovojenským skupinám, 343 povstalcom, 295 vládnym bezpečnostným silám a zvyšok neznámym ozbrojeným skupinám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies