Pastiersky list k prezidentským voľbám nebude

NETKY.SK • 12 Marec 2014, 12:50 • 2 min
Pastiersky list k prezidentským voľbám nebude

BRATISLAVA – Katolícki biskupi žiadnu výzvu ani pastiersky list k prezidentským voľbám nechystajú. Konferencia biskupov Slovenska (KBS) nemá totiž dôvod odporúčať veriacim v prezidentských voľbách koho voliť, pretože veriaci sú natoľko vzdelaní, aby sa vedeli rozhodnúť zodpovedne.

slovakia

left justify in out

 V novembri katolícki biskupi v pastierskom liste napísali, že hlas veriacich pri akýchkoľvek voľbách môže dostať len ten kandidát, ktorý odmieta kultúru smrti. „Bolo by zjednodušujúce, keby sme podcenili našich ľudí, keby sme menovali kandidátov. Ako keby sme kádrovali, že to je politik kultúry života, tento je zasa politik kultúry smrti. Podcenili by sme tým našich ľudí,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA predseda KBS Stanislav Zvolenský. Podľa neho veriaci majú náboženské poznatky, poznatky o živote, ktoré sú dostatočné na to, aby si vo svojom svedomí vedeli urobiť úsudok, ktorým by vedeli zodpovedať výzve voliť tých predstaviteľov vo verejnom živote, ktorí napomôžu kultúre života. Zvolenský vidí veľkú službu politikov, aj katolíkov, ktorí sú v politike, aby reprezentovali správne myšlienky, ktoré zodpovedajú prirodzenosti človeka.

Ísť voliť je pre katolíkov morálna povinnosť, ktorá vyplýva zo sociálnej náuky cirkvi. Podľa sociálnej náuky by každý občan mal ísť voliť. Účasťou na voľbách participujú veriaci na spoločnom dobre. Preto by sa ľudia mali zúčastniť na každých voľbách. Katolíci by mali voliť takých kandidátov, ktorí žijú v súlade s tým, ako cirkev vníma mravnosť.

Podľa pastierskeho listu katolíckych biskupov z roku 2010 zúčastniť sa na voľbách je povinnosť, ktorá vyplýva zo svedomia. "Ponechať veci slepému osudu je veľkou morálnou nezodpovednosťou. Ak by sme sa takto zachovali, potom nemáme právo sa na niečo sťažovať," napísali vtedy biskupi v pastierskom liste. Najvšeobecnejšou možnosťou uvedomele a morálne zodpovedne konať v prospech všeobecného dobra pre všetkých občanov sú podľa biskupov demokratické voľby. Voliť podľa biskupov treba po veľkom zvážení a po modlitbách k Duchu Svätému. Kresťanské hodnoty, to nie je podľa nich len praktizovanie kultového života. To je vzťah k človeku v celej jeho dimenzii, to je vzťah k rodine, ako základnej zdravej bunky spoločnosti, to je vzťah k spravodlivosti v zamestnaní, v ekonomike, v zdravotníctve, v súdnictve, to je kultúra medziľudských vzťahov, to je úcta ku každému človeku v médiách, to je usporiadaná spoločnosť. Preto pri voľbách treba hodnotiť tieto vlastnosti strán a jednotlivých kandidátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona