Pastier zabil zo žiarlivosti kamaráta, dostal sedem rokov!

NETKY.SK • 28 Január 2014, 14:50 • 2 min
Pastier zabil zo žiarlivosti kamaráta, dostal sedem rokov!

BANSKÁ BYSTRICA - Na sedem rokov odňatia slobody za zabitie kamaráta odsúdil senát Okresného súdu v Banskej Bystrici 36-ročného pastiera oviec Juraja Filadelfiho.

slovakia

left justify in out

Tragický konflikt kamarátov a pastierov oviec sa stal vlani v júni po spoločnom popíjaní alkoholu. Filadelfi sa k činu priznal a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Súd ju schválil, čím sa stal rozsudok právoplatným, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá.

Filadelfi s 27-ročným kamarátom Petrom sa starali o ovce v katastri obce Turecká pri Banskej Bystrici. V polovici júna minulého roka boli po robote v miestnej krčme, kde popíjali pivo s pálenkou. Potom sa vrátili k maringotke, kde bývali. Pohádali sa a počas bitky Filadelfi nožom s desaťcentimetrovou čepeľou bodol Petra do hrudníka. Spôsobil mu zranenie, ktorému Peter podľahol. Nebola by ho zachránila ani okamžitá odborná lekárska pomoc. 

U oboch pastieroch zistili stredný až ťažký stupeň opitosti. Muži sa poznali dlhšie a spolu pracovali na viacerých miestach. Boli pracovití a chválil ich aj bača, pre ktorého pracovali do tragického konfliktu. Juraj pochádzal z Ľubietovej a Peter z Polichna pri Lučenci. 

Motívom útoku Filadelfiho na Petra bol podľa prvých informácií záujem oboch o tú istú ženu. Podľa obhajcu sa to počas vyšetrovania nepotvrdilo. 

Zákon za zabitie stanovuje sadzbu od sedem do desať rokov. Pretože Filadelfi sa k činu priznal a konanie oľutoval, mohol prokurátor v rámci dohody o vine a treste navrhnúť spodnú hranicu trestnej sadzby. Súčasťou dohody je i povinnosť Filadelfiho absolvovať protialkoholické liečenie a nahradiť škodu poisťovni a príbuzným vo výške 790 eur. 

Senát vyhovel žiadosti Filadelfiho o odklad trestu, aby mohol absolvovať odborné vyšetrenie u ušného lekára, pretože sa mu akútne zhoršil sluch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies