Pastier oviec Tibor dostal za sexuálne zneužívanie netere dva roky

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 15:46 • 2 min
Pastier oviec Tibor dostal za sexuálne zneužívanie netere dva roky

BANSKÁ BYSTRICA - Trest pre pastier oviec Tibora Hrušku potvrdil odvolací súd.

slovakia

left justify in out

Trest dva roky odňatia slobody nepodmienečne za sexuálne zneužitie maloletého dievčaťa potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 28-ročného pastiera oviec Tibora Hrušku z Banskej Bystrice. Protiprávneho konania sa pastier dopustil voči svojej vlastnej maloletej neteri pod vplyvom alkoholu v septembri 2012.

Udalosť sa stala v Slovenskej Ľupči, kam vtedy 11-ročné dievča chodilo do školy. Do obce dochádzalo z Podkoníc, kde bývalo s matkou a jej druhom. Na autobusovej zastávke sa stretlo so strýkom Tiborom, vracajúcim sa zo salaša v Šálkovej, kde pracoval. Dievča vedelo, že jej matka zakázala ku strýkovi chodiť. Napriek tomu šlo, lebo jej sľúbil žinčicu a zaváraniny. V dome posilnený alkoholom so školáčkou chcel podľa jej verzie robiť „dospelácke veci“ a chytal ju za pohlavie. Stiahol z nej tepláky i s nohavičkami a položil ju na posteľ. Aj sám si vyzliekol nohavice, zapchával jej pritom ústa a bozkával po celom tele. Prestal až keď neteri zazvonil mobil. Strýko potom dievčaťu pohrozil, že to nesmie povedať matke. 

Obžalovaný Tibor sa k svojmu konaniu priznal pred vyšetrovateľom i na súde pri rozhodovaní o vzatí do väzby. Na hlavnom pojednávaní však vyhlásil, že dieťa si všetko vymyslelo a priznania urobil pod nátlakom policajtov. Vyšetrovateľ i kriminalista, ktorý bol svedkom pri výsluchu, akékoľvek zastrašovanie, či vyhrážky a fyzické násilie popreli. Matka dievčaťa, sestra obžalovaného uviedla, že s Tiborom bývali v jednej domácnosti asi štyri roky, ale odsťahovali sa od neho, lebo fetoval a pil. Vtedy sa stával násilným, ale nezistila, že by dcére ubližoval alebo sa k nej divne správal. Po udalosti sa dievča uzavrelo do seba, matke sa nezverilo, hoci na ňom bolo vidno, že ho niečo trápi. Ani s kamarátkami netrávi toľko času ako predtým a matka s ňou bola u psychiatra. 

Prvostupňový súd v tomto prípade rozhodoval opakovane. Prvý rozsudok vyhlásili v júli 2013, keď Tibora uznali za vinného z vydierania so sexuálnym motívom. Po odvolaniach prokurátorky a obžalovaného senát krajského súdu rozsudok zrušil a vrátil vec na doplnenie dokazovania. Na novom hlavnom pojednávaní senát so súhlasom prokurátorky chcel vypočuť aj poškodenú školáčku a konfrontovať ju s obžalovaným strýkom. Dievča sa však uprostred výsluchu rozplakalo a odmietlo ďalej vypovedať. Znalkyňa označila stav netere za retraumatizáciu a dôvodila to i strachom dievčaťa z obžalovaného. Podľa znalkyne dievča vníma situáciu globálne, nie v detailoch a nerozpráva to, čo sa nestalo. Vnímané podnety síce reprodukuje nepresne, ale nevymýšľa si. Podľa znalkyne školáčka je ešte vo veku, keď javí záujem iba o rovnaké pohlavie a nie je na úrovni, aby sa vedela sexuálne správať. Podľa znalcov dievča utrpelo traumu, z ktorej sa bude dlho spamätávať. 

Senát vyhovel návrhu prokurátorky a prekvalifikoval konanie Tibora Hrušku zo zločinu znásilnenia v štádiu pokusu na zločin sexuálneho zneužívania maloletej osoby. Za to mu uložil trest odňatia slobody na dva roky nepodmienečne v najmiernejšom väzení. Pretože znalci u neho zistili závislosť od alkoholu, súd nariadil absolvovať protialkoholickú liečbu ústavnou formou. Prokurátorka sa odvolala, pretože podľa jej názoru nebol dôvod na mimoriadne zníženie trestu pod spodnú hranicu sadzby, ktorá je sedem rokov. Odvolal sa i Hruška s tvrdením, že nebolo jednoznačne preukázané, že skutok spáchal tak, ako tvrdila obžaloba. 

Odvolací senát krajského súdu zamietol odvolania prokuratúry i Hrušku. Rozsudok označil za zákonný a trest za primeraný. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies