Po nedeľňajších izraelských útokoch zahynulo viac, ako 40 ľudí. Boje pokračujú aj dnes

NETKY.SK • 17 Máj 2021, 08:58 • 2 min
Po nedeľňajších izraelských útokoch zahynulo viac, ako 40 ľudí. Boje pokračujú aj dnes

Palestínski predstavitelia v Gaze tvrdia, že nedeľa bola najsmrteľnejším dňom od začiatku súčasných bojov s Izraelom. V nedeľu pri izraelských leteckých útokoch na územie zahynulo 42 ľudí.

slovakia

left justify in out

Izraelská armáda uviedla, že palestínski ozbrojenci za posledný týždeň vystrelili na Izrael viac ako 3 000 rakiet. Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres varoval, že ďalšie boje by mohli uvrhnúť región do „nezadržateľnej krízy“. Žiadal okamžité ukončenie „nesmierne otrasného“ násilia.

 

img

 

Izraelské vojenské lietadlá začiatkom pondelka podnikli 80 leteckých útokov na niekoľko oblastí mesta Gaza, krátko potom, čo militanti z Hamasu vystrelili raketu na južný Izrael. OSN tiež varovala pred nedostatkom paliva v Gaze, čo by mohlo viesť k strate napájania nemocníc a ďalších zariadení.

 

Súvisiaci článok: Benjamin Netanjahu odôvodnil izraelský nálet na budovu, v ktorej sídlili viaceré médiá

 

Lynn Hastings, osobitná zástupkyňa koordinátora OSN pre mierový proces na Blízkom východe uviedla, že apelovala na izraelské úrady, aby umožnili OSN privážať palivo a zásoby, ale bolo jej povedané, že to nie je bezpečné.

 

img

 

Predstavitelia Gazy uviedli, že pri nedeľňajších izraelských leteckých útokoch zahynulo 42 ľudí, vrátane 16 žien a 10 detí. Desať ľudí, vrátane dvoch detí, bolo od začiatku bojov minulý pondelok zabitých pri raketových útokoch na Izrael, informoval Izrael. Celkový počet obetí v Gaze teraz podľa ministerstva zdravotníctva kontrolovaného Hamasom predstavuje 197 ľudí, vrátane 58 detí a 34 žien, s 1 230 zranenými. Izrael tvrdí, že medzi mŕtvymi sú desiatky ozbrojencov.

 

Prečítajte si: Ministri zahraničných vecí EÚ dnes rokovali o stupňujúcich sa bojoch medzi Izraelom a militantnými Palestínčanmi

 

Boje pokračujú aj dnes. Izraelské lietadlá v úvode dňa podnikli 80 leteckých útokoch na niekoľko oblastí Pásma Gazy. Udialo sa tak po tom, čo militanti Hamasu odpálili viacero rakiet smerom na juh Izraela.

 

Rušná nedeľa

Izraelské letecké údery zasiahli v nedeľu po polnoci ulicu v Gaze a spôsobili zrútenie najmenej troch budov a desiatky mŕtvych. Hamas vystrelil niekoľko rakiet smerom na juh Izraela cez noc a popoludní. Keď zhasli sirény, milióny Izraelčanov sa vybrali do bezpečných miestností alebo prístreškov. Palestínčania sa tiež pokúsili prijať preventívne opatrenia, ale v husto nabitom a nedostatočne vybavenom pásme Gazy mnohí nemali kam ísť.

 

img

 

Blíži sa vojenská operácia Izraela v Gaze, prezývaná „strážca múrov“, k záveru?

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že útoky pokračujú s „plnou silou“ a „budú si vyžadovať čas“. Na nedeľnej tlačovej konferencii pripustil, že existujú „tlaky“, ale osobitne sa poďakoval prezidentovi USA Joeovi Bidenovi za podporu.

 

Vyslanec pána Bidena Hady Amr je od piatka v Izraeli a diskutuje o kríze s izraelskými predstaviteľmi. Pretože USA, podobne ako Izrael a mnoho ďalších krajín, považujú Hamas za teroristickú organizáciu, nebude sa Amr stretávať s jednou z dvoch bojujúcich strán.

 

Súvisiaci článok: Dom lídra Hamasu v Gaze bol zbombardovaný

 

Nepokoje sa riadia známym vzorom, že Izrael sa spolieha na svoju nepochybnú vojenskú výhodu, a čakajú, kým si medzinárodné protesty nad civilnými obeťami a zhoršujúca sa humanitárna situácia v Gaze nevyžadujú ukončenie operácie. Podľa izraelských odhadov však tento bod ešte nedosiahli.

 




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies