Paška vypísal termín na predkladanie kandidátov na GP

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 16:12 • 2 min
Paška vypísal termín na predkladanie kandidátov na GP

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Pavol Paška určil termín na podávanie návrhov kandidátov na generálneho prokurátora.

slovakia

left justify in out

Poslanci tak môžu urobiť do 13. júna do 16:00. Písomné a odôvodnené návrhy je potrebné podať cez podateľňu Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky a musia obsahovať základné údaje o navrhovanom kandidátovi, a to jeho meno, priezvisko, dátum narodenia a adresu trvalého bydliska. Súčasťou návrhu je životopis, súhlas navrhovaného s kandidatúrou, doklad o vymenovaní do funkcie prokurátora a jej trvaní, ako aj doklad o justičnej praxi. Agentúru SITA informovalo tlačové oddelenie národnej rady.

Premiér Robert Fico po dnešnom rokovaní vlády oznámil, že parlament bude v krátkom čase voliť generálneho prokurátora, malo by sa tak stať na najbližšej schôdzi Národnej rady SR. Počas rokovania kabinetu dostal Fico informáciu, že ústavný súd predbežným opatrením pozastavil účinnosť novely zákona, ktorou sa snažili vyriešiť patovú situáciu na ústavnom súde po námietkovej vojne v prípade nevymenovaného kandidáta Jozefa Čentéša. “Neexistuje žiadna zákonná prekážka, pre ktorú by národná rada nemohla voliť kandidáta na generálneho prokurátora,“ vyhlásil dnes Fico, ktorý už hovoril s predsedom NR SR Pavlom Paškom. Ten stanoví termín voľby. 

"Takýto postup som, žiaľ, očakával," reagoval na Ficove vyjadrenia Čentéš. "Pokiaľ sa táto nová voľba uskutoční pred rozhodnutím Ústavného súdu SR o mojom návrhu na vydanie dočasného opatrenia žiadajúceho jej pozastavenie, nevylučujem, že využijem príslušné právne prostriedky na napadnutie a zrušenie výsledku takejto voľby," napísal Čentéš v stanovisku. 

Podľa Fica je tu teraz v otázke generálneho prokurátora nová kvalita. Ústavný súd jednak predbežným opatrením pozastavil novelu, ktorá mala systém odblokovať. Okrem toho prezident vyhlásil, že Čentéša nikdy nevymenuje. Podľa Fica mu to ani ústavný súd nemôže nariadiť. Takto by generálny prokurátor podľa premiérových slov nikdy nebol. 

Fico dnes nepovedal meno, kto by sa o post generálneho prokurátora mohol uchádzať a ísť do voľby kandidáta v parlamente. Meno oznámia, keď bude známy termín podávania návrhov kandidátov a voľby. „Máme samozrejme určité predstavy, ale nechcem predbiehať udalosti,“ dodal Fico na margo možného mena kandidáta. Nekomentoval ani to, či ich poslanci budú prihliadať na názor Rady prokurátorov. Tá za vhodného kandidáta označila bratislavského krajského prokurátora Jaromír Čižnára. Fico pripúšťa, že meno kandidáta dopredu prekonzultujú s prezidentom, aby bol priechodný. „Považoval by som to za veľmi rozumné,“ dodal. 

Fico upozornil, že nikdy nekomentoval rozhodnutia ústavného súdu, ani s tým nezačne. Aj súčasné procesné rozhodnutie o pozastavení účinnosti novely rešpektuje a berie na vedomie. „Ale už je toho naozaj veľa,“ poznamenal premiér. Podľa jeho slov mohli generálneho prokurátora voliť od prvého dňa, ako zasadol parlament v novom zložení v máji, apríli 2012. „Boli sme tolerantní, vedeli sme, že boli podané rôzne sťažnosti,“ dodal Fico. Očakávali, že ústavný súd ich vyrieši, čo sa nestalo a súd sa zablokoval. Pomocnú ruku podľa Fica podali spomínanou novelou zákona, ktorá je teraz pozastavená. „Sme tam, kde sme boli na začiatku roka 2012,“ zhodnotil premiér s tým, že zo súčasnej situácie vyplýva, že generálny prokurátor nebude ani do júna 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona