Paška: USA a Rusko nemajú záujem na tom, aby bola EÚ silná

NETKY.SK • 1 Apríl 2017, 15:00 • 2 min
Paška: USA a Rusko nemajú záujem na tom, aby bola EÚ silná

BRATISLAVA - Spojené štáty americké a ani Rusko nemajú záujem na tom, aby bola Európska únia ekonomicky či vojensky silná.

slovakia

left justify in out

 V dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to vyhlásil poslanec Národnej rady SR a prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

 

V roku 2008-2009 podľa poslanca veľmi prudko rástol ekonomický potenciál Európskej únie, najmä vďaka tomu, že sa otvorila smerom na východ a rozbehol sa obchod medzi Áziou, Úniou a Ruskom. "Veľmi na tom zarobila Čína, Rusko a Európa, ale veľmi na tom stratili Spojené štáty americké," povedal Paška. Následne sa podľa jeho slov rozbehli aktivity USA v Iraku, Líbyi či v konflikte na východe, čo prinieslo Európe problémy v obchodovaní. "Začali sme sa uzatvárať v týchto obchodných cestách a Európska únia stratila ekonomické pozície," skonštatoval.

 

Europoslanec a predseda SaS Richard Sulík súhlasí s tým, že Rusko ani Spojené štáty nechcú, aby bola Európska únia silná. Týmto záujmom podľa neho zodpovedá aj konanie európsky lídrov, ktoré vedie k oslabeniu Únie. "Jediné, čo pomôže, je nenariekať nad hybridnou vojnou, ktorá v rôznych formách bola vždy, treba sa brániť tým, že bude Európska únia silná a úspešná. Potom sa ju nepodarí rozložiť a nestane sa, že z nej vystúpia ďalšie štáty," uviedol.

 

Paška upozornil, že postoj a preferencie Spojených štátov amerických sa budú k Európe intenzívne meniť. Podľa poslanca je potrebné, aby sme sa o ochranu Európy starali viacej sami. "Je zjavné, že EÚ sa musí zaoberať vlastnou bezpečnosťou. Ukázalo sa to aj pri migračnej vlne, že sme neboli schopní ani zastaviť masu ľudí, ktorá nebola ozbrojená a prichádzala v športovom oblečení a teniskách," podotkol.

 

Sulík vidí hrozbu v Sýrii, kde vojna generuje ďalších utečencov. Ako tvrdí, Európska únia by sa mala snažiť o ukončenie tejto vojny. "Bez dohody medzi Ruskom a Amerikou k tomu však nedôjde," poznamenal.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies