Paška: SR bude jedinou krajinou EÚ bez prístupu k vysokorýchlostnej železnici

NETKY.SK • 19 November 2013, 18:57 • 2 min
Paška: SR bude jedinou krajinou EÚ bez prístupu k vysokorýchlostnej železnici

ŠTRASBURG - Bratislava zrejme príde o vysokorýchlostné železničné spojenie s Európou. Uviedol to dnes slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Jaroslav Paška (SNS) v rámci plenárneho zasadnutia EP.

slovakia

left justify in out

Paška upozornil, že europoslanci dnes schválili Návrh nariadenia Európskeho parlamentu a rady o usmerneniach EÚ pre rozvoj transeurópskej dopravnej siete, v ktorej sú novo zadefinované železničné trasy, ktorých budovanie bude únia do roku 2050 podporovať.

Prioritný projekt 17 (PP17) rýchlostnej železnice Paríž - Štrasburg - Štutgart - Viedeň - Bratislava z roku 2004, ktorého koordinátorom je bývalý maďarský eurokomisár Péter Balász, má podľa schváleného dokumentu zmenené trasovanie a z Viedne už nepokračuje do Bratislavy, ale cez Győr a Budapešť ďalej na Ukrajinu, ako aj na juhovýchod k Turecku. "V mapách, ktoré boli priložené k tomuto dokumentu, je zrejmé, že prepojenie medzi Parížom a Viedňou a Bratislavou vysokorýchlostnou železnicou nebude. Táto trasa je odklonená smerom na Győr a Budapešť," uviedol Paška. Europoslanec dodal, že Slovenská republika je jedinou krajinou v našom regióne, ktorou neprechádza žiadna vetva vysokorýchlostnej železničnej siete, budovanej zo spoločných prostriedkov EÚ, teda aj z daní slovenských občanov.

Slovenský poslanec upozornil na skutočnosť, že eurokomisár pre dopravu Siim Kallas pri obhajobe schváleného nariadenia 18. novembra 2013 v EP vyhlásil, že s novým trasovaním koridorov súhlasili všetci členovia Rady EÚ, teda aj slovenská vláda. Paška dnes ako jediný zo slovenských europoslancov kritizoval administratívny prístup Európskej komisie k riešeniu bratislavského železničného uzla. Poslanec vyzval EK, aby zohľadnila aj stanoviská regionálnych a miestnych samosprávnych orgánov, keďže podľa jeho názoru príslušné ministerstvo v presadzovaní rozvojových potrieb regiónu aj štátu zjavne zlyháva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies