Paška: Rusko sa nemusí báť, že Slováci zabudnú, kto ich oslobodil

NETKY.SK • 28 August 2013, 13:36 • 2 min
Paška: Rusko sa nemusí báť, že Slováci zabudnú, kto ich oslobodil

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška dnes ubezpečil svojho partnera, predsedu Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Sergeja J. Naryškina, že Slováci sú stále Rusom vďačí za oslobodenie.

slovakia

left justify in out

Naryškin zas poďakoval za úctu, ktorú slovenská spoločnosť prejavuje pamätníkom sovietskych vojakov padlých v Slovenskom národnom povstaní (SNP).

"Hovorili sme o určitých snahách a tendenciách deformovať históriu, ale ubezpečil som pána predsedu, že na Slovensku nemusia mať obavy zo straty pamäti. Naša vďaka za slobodu vyjadrená aj starostlivosťou o pamätníky sovietskych vojakov je ten najlepší dôkaz, ako si tento kus našej spoločnej histórie vážime," povedal na spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave Paška. Dodal, že spolupráca Slovenska s Ruska je intenzívna a dúfa, že bude aj v budúcnosti.

Naryškin prišiel na Slovensko najmä pre oslavy 69. výročia Slovenského národného povstania. "SNP bolo veľkým medzníkom v histórii druhej svetovej vojny a veľkým prínosom k víťazstvu nad fašizmom. Vysoko hodnotíme naše bojové bratstvo počas druhej svetovej vojny. Musíme spolu bojovať za historickú pravdu," vyhlásil. Zároveň poďakoval za úctu, ktorú slovenská spoločnosť prejavuje pamätníkom padlých sovietskych vojakov.

Naryškin podobne ako Paška vyzdvihol spoluprácu oboch krajín a parlamentov. "Všetkých 20 rokov bola naša spolupráca založená na pevnom základe priateľstva a máme záujem o rozširovanie našich vzťahov vo všetkých oblastiach," doplnil Naryškin. Vysoko hodnotí spoluprácu krajín v kultúrnej, politickej a humanitárnej sfére. Poznamenal, že ministerstvá kultúry oboch krajín podpísali dohodu, ktorá zahŕňa množstvo podujatí. "Máme tiež veľmi dobrú spoluprácu medzi historikmi a archívmi," doplnil s tým, že sa chystá podujatie venované 70. výročiu SNP. "Budeme spolu chrániť pamäť o týchto udalostiach," povedal.

Partneri hovorili aj o ekonomických otázkach. Parlamentná spolupráca môže byť podľa Pašku "nápomocná pri dialógu o veľkých investičných projektoch, ale aj pri riešení otázok, ako je vízová povinnosť medzi EÚ a Ruskou federáciou". Naryškin hodnotí ekonomickú spoluprácu vysoko. Dotkol sa aj témy energetickej bezpečnosti. "Môžem vás ubezpečiť, že sa veľmi zodpovedne staviame k otázke zabezpečenia energetickej bezpečnosti Slovenska aj celej Európy," zdôraznil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies