Paška rozpustil klub SaS: Stratil svoju funkčnosť

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 13:23 • 2 min
Paška rozpustil klub SaS: Stratil svoju funkčnosť

BRATISLAVA - Poslanecký klub SaS stratil odchodom piatich členov svoju funkčnosť, preto predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) rozhodol, že zaniká. Povedal to dnes Paška po poslaneckom grémiu, na ktorom svoje rozhodnutie oznámil ostatným parlamentným stranám.

slovakia

left justify in out

"Informoval som členov grémia o rozhodnutí, ktoré som dnes urobil a ktoré súviselo so stratou funkčnosti bývalého poslaneckého klubu strany SaS po tom, ako piati poslanci tento klub opustili," povedal Paška, ktorý zároveň požiadal súčasných aj bývalých členov SaS, aby navrhli, kto ich bude zastupovať na poslaneckom grémiu.

Liberáli prišli nielen o klub, ale aj o zastúpenie v osobitných výboroch. SaS tak už nemá zastúpenie v Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti NBÚ, Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti SIS, Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu Vojenského spravodajstva a vo Výbore NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ. Miesta v týchto výboroch by mali obsadiť poslanci Mosta-Híd.

"Vzhľadom na malé počty a proporcionalitu, ktorá je stanovená zákonom, sa bude musieť vstupovať do týchto výborov aj za účasti iných klubov. S vysokou pravdepodobnosťou budú musieť niektoré kontrolné výbory doplniť poslanci za stranu Most-Híd," povedal Paška.

Šéf parlamentu v súvislosti so zánikom klubu SaS ďalej nariadil účtovnú uzávierku. "Kluby čerpajú verejné zdroje z rozpočtu Národnej rady na svoju činnosť a zastavil som možnosť čerpať finančné prostriedky z rozpočtu kancelárie," uviedol Paška. Požiadal tiež poslancov SaS aj jej bývalých členov, aby sa dohodli a rozdelili si miestnosti, v ktorých pôsobia, tak, aby mohli fungovať nezávisle od seba. "Nariadil som aj majetkovú inventarizáciu," doplnil.

Paška zároveň avizoval zmenu zákona, ktorá by mala vyriešiť problém s tým, či poslanecký klub, ktorý má menej ako osem členov, zaniká alebo nie. Navrhol, aby sa do zákona doplnila veta, ktorá jasne povie, že ak počet členov klubu klesne pod osem, tento zo zákona zaniká. "Dal som parlamentnému inštitútu spracovať analýzu, ako je to v okolitých krajinách a všetky to takto majú. Taxatívne je počet daný a nedochádza k špekuláciám," poznamenal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies