Paška: Prezident nenaplnil článok 101 ústavy

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 19:02 • 2 min
Paška: Prezident nenaplnil článok 101 ústavy

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska nevymenovaním troch sudcov ústavného súdu zo šiestich predložených kandidátov podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku nenaplnil článok 101 ústavy, podľa ktorého hlava štátu zabezpečuje svojím konaním a rozhodovaním riadny chod ústavných orgánov.

slovakia

left justify in out

„Rešpektujem pána prezidenta a jeho pohľad, ale on musí rešpektovať zákonodarný zbor. Národná rada SR postupovala v súlade s ústavou,“ povedal dnes pred novinármi Paška. Kiska vymenuje do funkcie novej ústavnej sudkyne Janu Baricovú. Zo zvyšných piatich kandidátov zvolených NR SR ďalších dvoch sudcov nevybral. Zároveň Kiska požiadal parlament, aby zvolil štyroch kandidátov, z ktorých vymenuje zvyšných dvoch ústavných sudcov. „Neexistuje z hľadiska deľby moci rovina podriadenosti alebo nadradenosti medzi prezidentom a parlamentom,“ komentoval Paška prezidentov list národnej rade, v ktorej ju žiada o novú voľbu štyroch kandidátov. Predseda parlamentu nekonkretizoval, či nové voľby vyhlási alebo nie. 

 

Paška rovnako citoval z listu, ktorý mu Kiska poslal, v ktorom mu odôvodňuje svoje kroky aj s odvolaním na ním zriadenú komisiu. Podľa Pašku ústava nikde nehovorí o tom, že by hlava štátu mala zriaďovať komisie, ktoré by mali niekoho preverovať. Zároveň pripomenul, že všetci kandidáti spĺňali zákonom stanovené požiadavky na ústavných sudcov. „Ústava nehovorí o vhodnosti alebo nevhodnosti kandidátov,“ poznamenal Paška. Národná rada podľa jeho slov striktne podľa ústavy zvolila kandidátov, ktorých tajnú voľbu a zákonom stanovenú odbornú spôsobilosť nikto nespochybnil. 

 

Prezident SR Andrej Kiska vymenuje do funkcie novej ústavnej sudkyne Janu Baricovú. Zo zvyšných piatich kandidátov zvolených NR SR ďalších dvoch sudcov nevybral. Zároveň Kiska požiadal parlament, aby zvolil štyroch kandidátov, z ktorých vymenuje zvyšných dvoch ústavných sudcov. 

 

Baricovú, ktorú nominoval dnes už bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin, vymenuje Kiska podľa vlastných slov čo najskôr po 4. júli, keď vyprší mandát trom ústavným sudcom. „U piatich kandidátov som dospel k záveru, že ich odborná spôsobilosť nie je dostačujúca na zastávanie postu sudcu ústavného súdu. Nezistil som u nich trvalý záujem o ústavné súdnictvo, ústavné právo. Nie sú mi známe výsledky sústavnej práce, ktoré by dokazovali ich ozajstný záujem stať sa najvyššími sudcami tejto krajiny,“ skonštatoval prezident. Dnes poslal list predsedovi Národnej rady SR, aby parlament zvolil štyroch kandidátov, z ktorých vymenuje zvyšných dvoch ústavných sudcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies