Paška: Previerkami sudcov sme asi trafili do osieho hniezda

NETKY.SK • 18 September 2014, 16:40 • 2 min
Paška: Previerkami sudcov sme asi trafili do osieho hniezda

BRATISLAVA - Schválením plošných previerok sudcov, ktoré boli Ústavným súdom (ÚS) SR pozastavené, zrejme politici trafili na citlivé miesto a do osieho hniezda.

slovakia

left justify in out

Myslí si to predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD), ktorý mal nad zmenami Ústavy SR politickú gesciu.
     

"Ak chceme spoločnosti ponúknuť dôveryhodného sudcu, musí prejsť previerkou. To, že previerky boli zásadnou požiadavkou Smeru-SD, je všeobecne známe. Od začiatku vyvolali veľké obavy najmä u sudcov, ktorí sú pre ľudí značne nedôveryhodní. Je to ale len asi päť percent celej reformy súdnictva," podotkol Paška s tým, že proces reformy beží ďalej a prináša prvé výsledky. "Nenaplnili sa kuvičie hlasy o harabinizácii súdnictva," upozornil.
     

Smer-SD bude teraz čakať na konečný verdikt ÚS o previerkach sudcov. Ak by súd rozhodol o ich protiústavnosti, Paška sa ako gestor bude snažiť nájsť takú formuláciu, aby sa žiaden sudca nemohol vyhnúť mechanizmu previerky.
     

Plénum ÚS na stredajšom (18.9.) neverejnom zasadnutí rozhodlo o pozastavení účinnosti tých častí noviel zákonov, ktoré sa týkajú sudcovských previerok. Návrh na ÚS, aby posúdil, či je preverovanie sudcovskej spôsobilosti v súlade s Ústavou SR, podal 1. septembra podpredseda Súdnej rady Ján Vanko. Novozvolená predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková sa k ústavnej sťažnosti pripojila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies