Paška po roku ocenil predsedníctvo, Remišová vidí kauzy

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 12:46 • 2 min
Paška po roku ocenil predsedníctvo, Remišová vidí kauzy

BRATISLAVA - Zvládnuté predsedníctvo SR v Rade EÚ a ponúknuté riešenia migračnej krízy. Aj toto vidí prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška ako prospešný výsledok prvého roku existencie vládnej koalície.

slovakia

left justify in out

Opozičnú poslankyňu Veroniku Remišovú (OĽaNO-NOVA) však vyrušuje najmä množstvo káuz, ktoré sa za posledný rok objavili. Politici sa stretli v relácii Fakty a argumenty v Tablet.tv.

 

"Predsedníctvo dopadlo veľmi dobre, bez nejakých šrámov. Dokonca sme dokázali modifikovať migračnú politiku EÚ s tým, že sme ponúkli alternatívny model flexibilnej participácie. Uvidíme, ako sa to ujme. Už máme signály z Bruselu, že Malta chce tento model zmeniť na nejaký iný," odvetil Paška na otázku, v čom bola koalícia Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd pre krajinu za posledný rok prospešná.

 

Remišová súhlasila, že predsedníctvo bola jedinečná vec. "Predsedali sme prvýkrát od vstupu do EÚ a zvládli sme to dôstojne. Smer-SD však pred voľbami vyvolal okolo migrantov obrovskú hystériu a neskôr neprinášal žiadne riešenia. Flexibilná solidarita nebola vôbec prijatá, nedokázali sme si presadiť svoje riešenia v Bruseli," povedala.

 

Ako problém však vníma viaceré kauzy, najmä prípad Bašternák. "Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý s Ladislavom Bašternákom obchodoval, je stále na svojom poste, a to aj vďaka postoju partnerov Smeru-SD, ktorí Kaliňáka podržali," zdôraznila.

 

Politici sa nevyhli ani kauze cien energií. "SNS má veľmi malý dosah na ministerstvo hospodárstva a už vôbec nie na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Pýtali sme sa premiéra Roberta Fica (Smer-SD), či to má pod kontrolou, povedal, že áno. Naši nominanti v energetických podnikoch nastupovali do funkcií až v polovici decembra a hneď prvé signály, ktoré priniesli, hovorili, že niečo nie je v poriadku. Bolo nám však povedané, že ceny energií ostávajú na úrovni roku 2016," konštatoval Paška s tým, že v tom období nebola koaličná kríza, ale skôr nedorozumenie medzi partnermi.

 

Remišová SNS vytkla, že aj táto strana dala v energetických podnikoch prednosť politickým nomináciám namiesto odborných. "Dosadili ste tam človeka, ktorý bol nominant Jána Slotu v Rade pre vysielanie a retransmisiu, dosadili ste tam správcu konkurznej podstaty. Bojím sa, aby aj za šéfa ÚRSO nebol uprednostnený politický nominant pred odborníkom," odkázala.

 

Na margo zmeny krajských volieb z dvojkolových na jednokolové Paška povedal, že SNS to vníma neutrálne. "Aj v USA sú jednokolové voľby a nikto to nespochybňuje, je to platný mechanizmus v demokratických štátoch. Ja istým námietkam rozumiem, robíme to však v záujme pokoja v koalícii, lebo naši partneri Smer-SD a Most-Híd to chcú odskúšať," vysvetlil.

 

Remišová označila zmenu pravidiel pár mesiacov pred voľbami za obrovský diletantizmus. "Takto sa predsa volebné zákony neprijímajú, mali sme to urobiť po voľbách," apelovala. V súvislosti s Banskobystrickým krajom si Paška nemyslí, že by bolo čokoľvek stratené. "Život ukáže, ako sa bude formovať podpora pre kandidátov," podčiarkol.

 

Remišová zopakovala, že OĽaNO-NOVA ide do krajských volieb v spolupráci s SaS. "Mrzí ma, že koalícia na rozdiel od nás nie je schopná dohodnúť sa na spoločných kandidátoch a hlasy sa rozdrobujú. V krajoch tak môžu zvíťaziť rôzne individuá," varovala.

 

Na margo blízkej budúcnosti Remišová avizovala, že opozícia sa pokúsi odvolať ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) pre kauzu Čistý deň. Poslanci aktuálne zbierajú podpisy. SNS si chce podľa Pašku počkať na argumenty Richtera, ktorý neakceptoval odporúčanie akreditačnej komisie odňať tomuto resocializačnému zariadeniu akreditáciu. "Ten dôvod musel byť vážny a mali by sme ho poznať. Argumentácia bude musieť byť dobre podložená, aby si to mohol pán minister obhájiť. Ale nechystám sa hlasovať za vyslovenie nedôvery," dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies