Paška otvoril schôdzu k odvolávaniu Zvolenskej

NETKY.SK • 24 Október 2013, 13:29 • 2 min
Paška otvoril schôdzu k odvolávaniu Zvolenskej

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Pavol Paška otvoril mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej. Vysloviť nedôveru Zvolenskej navrhli minulý piatok opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd, pod návrh sa podpísalo 40 zákonodarcov.

slovakia

left justify in out

Opozícia chce ministerku odvolávať pre tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky. Rezort zdravotníctva udelil povolenia pre stanice v Bratislave a Trenčíne päť dní po tom, ako sa skončili predchádzajúce licencie. Opozičné strany Zvolenskú v posledných týždňoch niekoľkokrát vyzvali, aby sama odstúpila. Termín, ktorý jej stanovili, vypršal začiatkom minulého týždňa. "Pani ministerka Zvolenská nesie plnú politickú zodpovednosť za bezprecedentný päťdňový výpadok záchranného systému Slovenska, ktorý nemá obdobu v modernej histórii Slovenska," povedal podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný po odovzdaní návrhu. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) podľa neho zanedbalo svoje povinnosti a ohrozilo tak zdravie a životy ľudí. Exminister zdravotníctva a súčasný poslanec za KDH Ivan Uhliarik podotkol, že dva dni pred vypršaním licencie malo MZ k dispozícii všetky podklady, no výberová komisia zasadla až päť dní po skončení licencie. Podľa neho je to buď absolútna neschopnosť riadiť rezort, alebo úplná ľahostajnosť k potrebám občanov a k zabezpečeniu zdravotnej starostlivosti na Slovensku. 

Ministerka sa ešte minulý týždeň v stredu na margo svojho odvolávania vyjadrila, že skutočné dôvody tu nie sú. Za rok a pol, čo je vo funkcii, sa podľa jej slov podarilo dostať zdravotníkov z ulíc späť k pacientom, aj zvýšiť platy lekárom, sestrám a iným zdravotníckym pracovníkom. Zvolenská konštatovala aj to, že za jej pôsobenia nebola ani žiadna veľká ekonomická kauza a všetko, čo bolo sľúbené, aj plnia. Aj v prípade tendra, pre ktorý čelí kritike opozície, je presvedčená, že zákon dodržali. Pripomína, že celý čas bola na území Slovenska zabezpečená zdravotná starostlivosť. "Takže ani jeden z týchto dôvodov nie je relevantný," dodala šéfka rezortu zdravotníctva. 

Vláda s návrhom na odvolanie Zvolenskej nesúhlasila. Opozičnú iniciatívu považuje za účelový pokus v rámci predvolebného boja umelo spojiť prebiehajúci proces vydávania povolení na prevádzkovanie ambulancií vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a ľudského nešťastia, ktoré sa stalo pre tragickú autonehodu 13. septembra tohto roka. Vážne zranenia 39-ročnej ženy si vtedy vyžadovali špecializovanú pomoc v Bratislave. Po ceste sanitkou zo Skalice do Bratislavy však zomrela. Ministerstvo popiera, že výpadok záchranárskeho vrtuľníka mohol za smrť ženy. 

Premiér Robert Fico považuje zvolanie mimoriadnej schôdze za zbytočné. Ako líder najsilnejšej opozičnej strany navrhol v rokoch 2002 – 2006 odvolanie členov vlády Mikuláša Dzurindu deväťkrát. Ako prvému vyslovovala vtedajšia opozícia nedôveru vicepremiérovi Pálovi Csákymu v júni 2003. V júli 2005 sa opozícia pokúsila odvolať premiéra Mikuláša Dzurindu. Opakovane sa snažila o odchod ministra financií Ivana Mikloša a ministra práce Ľudovíta Kaníka. Opozícia odvolávala aj ministra školstva Martina Fronca, ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca a ministra kultúry Františka Tótha. Všetky odvolávania boli neúspešné. 

Parlament na podnet opozície počas prvej vlády Roberta Fica v rokoch 2006-2010 odvolával štrnásťkrát. Počas krátkeho trvania vlády Ivety Radičovej sa na podnet opozície konali v NR SR dve schôdze o odvolávaní. 

Zvolenská je po ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi a premiérovi treťou členkou kabinetu, ktorá v aktuálnom volebnom období čelí odvolávaniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies