Paška otvoril 39. schôdzu NR SR, Smer ponúka sociálny balíček a ochranu vody

NETKY.SK • 14 Október 2014, 13:28 • 2 min
Paška otvoril 39. schôdzu NR SR, Smer ponúka sociálny balíček a ochranu vody

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) dnes otvoril rokovanie 39. schôdze parlamentu. Vládna strana bude na zasadnutí presadzovať zákony zo sľubovaného sociálneho balíčka a ústavnú ochranu vody.

slovakia

left justify in out

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) predložil návrh novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorá má od začiatku budúceho roka zaviesť súbeh príjmu z práce a poberania dávok v hmotnej núdzi. Rezort práce si od toho sľubuje vyššiu motiváciu ľudí, ktorí sú viac ako rok bez práce, nájsť si zamestnanie. Po novom tak nárok na pomoc v hmotnej núdzi majú mať tí dlhodobo nezamestnaní, ktorí si našli prácu a ich zárobok nebude vyšší ako dvojnásobok sumy minimálnej mzdy.

 

Z dielne ministerstva práce je aj novela zákona o sociálnom poistení. Podľa nej sa má študentom, ktorí pracujú na dohodu o brigádnickej práci, od budúceho roka zvýšiť hranica zárobku, do ktorej nebudú platiť odvody, a to na jednotnú sumu 200 eur. "Cieľom návrhu zákona je zvýšenie hranice príjmu, ktorý nezakladá povinné dôchodkové poistenie študentom vykonávajúcim práce na základe dohody o brigádnickej práci študentov, vrátane zrušenia diferencovania tejto hranice na základe veku," vysvetlilo ministerstvo práce v predkladacej správe.

 

Na rad sa dostane aj zámer Smeru-SD chrániť vodu v Ústave SR. Právna norma sa síce v septembri dostala do druhého čítania, vládna strana však vtedy hlasy opozície nepotrebovala. Pri definitívnom hlasovaní už bude potrebný počet aspoň 90 hlasov, teda minimálne sedem opozičných poslancov sa bude musieť pridať. Kým na pôde Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie sa ústavnú väčšinu podarilo nájsť, na Ústavnoprávnom výbore NR SR sa opozícia nepridala. Ostáva tak otázne, či sa bude ústava meniť.

 

V základnom zákone štátu má byť zakotvené, že vodu odobratú z vodných útvarov na území SR nebude možné cezhranične prepravovať dopravnými prostriedkami a potrubím. Zákaz však nemá byť absolútny. Výnimka má byť pri vývoze pitnej vody a minerálnej vody balenej do spotrebiteľských obalov na území Slovenska, ako aj v prípadoch cezhraničnej humanitárnej pomoci a pomoci v núdzových stavoch.

 

Na 39. schôdzi sa bude hovoriť aj o niektorých zmenách v justícii. Anna Vitteková (Smer-SD) presadzuje, aby sa ústna časť výberových konaní na sudcov nahrávala. Poslankyňa je zároveň spoluautorkou návrhu, aby sudca, ktorý mal prerušený výkon funkcie z dôvodu pôsobenia v inej verejnej pozícii (minister, štátny tajomník), dostal možnosť uchádzať sa o post predsedu či podpredsedu súdu už po roku od návratu do talára. V súčasnosti musí čakať päť rokov.

 

V rámci bohatého 112-bodového programu sa bude hovoriť aj o novele Zákonníka práce, ktorej cieľom je regulovať agentúrne zamestnávanie na Slovensku. Súčasťou právnej normy má byť aj opatrenie, ktoré by umožnilo dať pracujúcim dôchodcom nad 65 rokov výpoveď.

 

Napriek množstvu bodov, ktoré 39. schôdza obsahuje, poslanci nebudú rokovať dlhšie ako do 31. októbra. Oznámil to vopred predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) s vysvetlením, že poslanci sa potrebujú venovať kampani pred komunálnymi voľbami. Šéf parlamentu zároveň skritizoval opozíciu, že predložila také množstvo návrhov.

 

Riadna schôdza bude musieť v niektorý deň ustúpiť mimoriadnej, ktorú iniciovala opozícia. Jej jediným bodom bude návrh na odvolanie ministra práce Jána Richtera. Paška termín rokovania ešte neurčil, avizoval však, že to bude v noci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona