Paška otvoril 27. schôdzu, poslancov čaká zákon roka

NETKY.SK • 26 November 2013, 14:42 • 2 min
Paška otvoril 27. schôdzu, poslancov čaká zákon roka

BRATISLAVA - Poslednú schôdzu Národnej rady SR v roku 2013 dnes otvoril predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Na 27. rokovaní zákonodarného zboru čaká na poslancov zmrazovanie ich platov aj návrh štátneho rozpočtu. Zákon roka príde na rad 5. decembra.

slovakia

left justify in out

Hneď na úvod zasadnutia sa bude v skrátenom legislatívnom konaní rokovať o ďalšom zmrazení platov ústavných činiteľov, vrátane sudcov. Ak by sa tak nestalo, platy a paušálne náhrady poslancov, prezidenta, ministrov, predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu či generálneho prokurátora by od januára vzrástli o stovky eur. Ministerstvo financií týmto opatrením predpokladá úsporu výdavkov štátneho rozpočtu v sume 8,2 milióna eur. "Neschválením navrhovanej úpravy by došlo k narušeniu stanoveného fiškálneho rámca, čím by bolo ohrozené splnenie deklarovaného cieľa v oblasti verejných financií," upozorňuje rezort. Definitívne sa má o zmrazení platov hlasovať vo štvrtok 28. novembra.

Plénum bude v úvode schôdze hovoriť aj o dvoch zákonoch, ktoré parlamentu vrátil prezident Ivan Gašparovič. Ide o novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní, prostredníctvom ktorej poslanci na októbrovej schôdzi schválili rozširovanie odvetvových kolektívnych zmlúv aj na tých zamestnávateľov, ktorí s takouto zmluvou nesúhlasia. "V schválenom zákone nie sú ustanovené ďalšie kritériá na rozšírenie záväznosti kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa, ako aj všetky prijateľné kritériá na ustanovenie všeobecného záujmu na rozšírení jej záväznosti s cieľom vylúčiť prípadné ekonomické dopady na niektorých zamestnávateľov," upozorňuje vo svojom stanovisku hlava štátu. Úprava rozširovania záväznosti kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa tiež podľa prezidenta neguje výsledky kolektívneho vyjednávania na podnikovej úrovni, ktorého cieľom a výsledkom je uzavretie podnikovej kolektívnej zmluvy.

Gašparovič vrátil aj návrh zákona o pomoci v hmotnej núdzi, na základe ktorého by mali mať od januára 2014 ľudia v hmotnej núdzi nárok na finančnú pomoc od štátu vo výške 61,60 eura len vtedy, ak odpracujú 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľných činností. Základným predpokladom týchto podmienok má byť to, že ľuďom v hmotnej núdzi má byť práca ponúknutá. Podľa prezidenta je však toto ustanovenie v zákone problematické, pretože podľa ústavy má každý, kto je v hmotnej núdzi, právo na takú pomoc, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok.

V úvode 27. schôdze sa bude diskutovať aj o novele zákona o prídavku na dieťa, podľa ktorej bude rodičom dočasne pozastavené vyplácanie prídavku na dieťa, ak ich potomok bude páchať priestupky podľa zákona o rodine alebo zákona o priestupkoch. Dočasne im však bude vyplácanie pozastavené aj v prípade, ak prídavok na dieťa neplní svoj účel.

Celkovo 89-bodový program okrem množstva vládnych a poslaneckých zákonov obsahuje aj tajné rokovanie, keď sa poslanci pred verejnosťou a médiami zatvoria. Stane sa tak v piatok 13. decembra, keď prídu na rad správy o činnosti SIS a Vojenského spravodajstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona