Paška otvoril 25. schôdzu, na poslancov čaká vyše 90-bodový program

NETKY.SK • 15 Október 2013, 13:28 • 2 min
Paška otvoril 25. schôdzu, na poslancov čaká vyše 90-bodový program

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) otvoril dnes 25. parlamentnú schôdzu. Na poslancov čaká 94-bodový program. Snemovňa má rozhodnúť okrem iných o volebných zákonoch z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Opozícia mala k právnym normám, ktoré majú zjednotiť pravidlá pre všetky voľby na Slovensku, výhrady, napríklad týkajúce sa volebného moratória, trojtýždňového zákazu zverejňovať predvolebné prieskumy či zákazu viesť kampaň tretími stranami. Minister o nich s opozíciou rokuje. Volebné zákony sa po dohode grémia dostanú na rad až na konci schôdze. Stále nie je uzavretá ani otázka nezávislej volebnej komisie či účinnosť zákonov. Minister pristúpil na skrátenie trojtýždňového zákazu zverejňovať prieskumy na dva týždne. Zvýšiť by sa mohla aj váha preferenčných hlasov, ktoré voliči odovzdávajú vo voľbách svojim favoritom.

Poslanci majú riešiť aj podrobnejšie majetkové priznania. Novelu zákona o konflikte záujmov predložila opozícia. Keďže ide o ústavný zákon, jej hlasy na jeho presadenie nestačia, budú potrebovať podporu Smeru-SD. Strany sa pokúšali na znení dohodnúť, a hoci sa dohoda javila ako reálna, napokon k nej nedospeli. Opozícia novelu predložila preto, že chce, aby sa majetok verejných funkcionárov dal lepšie kontrolovať. Dnes to totiž podľa nich riadne nejde. Po novom by mali verejní funkcionári podrobne opisovať svoj majetok, vďaka zmenám by sa mali dať kontrolovať aj majetkové prírastky. Verejní funkcionári by tiež mali priznávať dary nad 4000 eur. Novela prináša aj ďalšie zmeny.

Plénum sa má vrátiť aj k Správe o činnosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví za rok 2012, o ktorej začalo rokovať na minulej schôdzi. Rozhodnúť má aj o novele zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorou chce ministerstvo kultúry prilákať na Slovensko aj veľké zahraničné filmové produkcie a pomôcť vzniku nových pracovných miest. Snemovňa definitívne odhlasuje aj novelu, ktorou chce Most-Híd dosiahnuť, aby pacienti nevyužívajúci prednostné vyšetrenie, mohli byť v riadnom čase ošetrení.

Poslanci budú v druhom čítaní diskutovať tiež o novele zákona o sociálnych službách z dielne ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), ktorá do tejto oblasti prináša viacero zmien. Z verejných zdrojov by podľa nej mali byť financovaní aj neverejní poskytovatelia sociálnych služieb na regionálnej úrovni. Osobám odkázaným na sociálnu starostlivosť by mala zostať vyššia suma peňazí po zaplatení úhrady za poskytované služby a zaviesť by sa mali aj určité štandardy, ktoré musia sociálne zariadenia klientom zabezpečiť.

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) zase predkladá parlamentu právnu normu, na základe ktorej by namiesto piatich regulačných úradov, ktoré v súčasnosti na Slovensku pôsobia, mali od januára 2014 fungovať už len dva. Novela zákona o výbere mýta z dielne jeho rezortu zase zavádza elektronické mýto aj na cesty II. a III. triedy, aj keď zatiaľ s nulovou sadzbou. Mal by sa tiež zaviesť plošný zákaz pre prejazd kamiónov po cestách III. triedy.

Na svoje definitívne schválenie čakajú zmeny viacerých daňových zákonov, ktoré do parlamentu poslal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Novela zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) napríklad platiteľom tejto dane prináša povinnosť predkladať elektronický kontrolný výkaz o dodávkach tovarov a služieb. Cieľom je boj proti daňovým únikom, ktoré sú najčastejšie práve pri DPH. V novelách zákonov o spotrebnej dani z tabakových výrobkov a spotrebnej dani z alkoholických nápojov zase rezort financií navrhuje zriadenie jedinej, štátnej tlačiarne kontrolných známok na alkoholické nápoje a tabakové výrobky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona