Paška otvoril 23. schôdzu, poslancov čaká vyše 100-bodový program

NETKY.SK • 3 September 2013, 13:26 • 2 min
Paška otvoril 23. schôdzu, poslancov čaká vyše 100-bodový program

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) otvoril 23. parlamentnú schôdzu. Poslancov na nej čaká bohatý, vyše 100-bodový program.

slovakia

left justify in out

V rámci neho sa vrátia k vyše 20 prerokovaným návrhom, o ktorých na uplynulej schôdzi nerozhodli pre správanie sa nezaradeného poslanca Alojza Hlinu. Poslanci majú voliť podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu SR. Hlasovať mali aj o predsedovi, ale na tento post nie je žiadny kandidát.

Vrátia sa k novelám autorského zákona a zákona o odpadoch, ktoré parlamentu vrátil prezident Ivan Gašparovič na opätovné prerokovanie. Rozhodnúť by mali aj o novele rokovacieho poriadku, ktorá rieši zánik poslaneckého klubu, a tiež o opozičnej právnej norme, ktorá má chrániť oznamovateľov korupcie. Plénum má tiež rozhodnúť o novele Exekučného poriadku, ktorá má sprísniť pravidlá pre exekútorov, či o zákone o eGovernmente. Ten má znížiť byrokraciu pri komunikácii medzi občanmi, podnikateľmi a štátom.

Na rad prídu aj zákony ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktoré zjednocujú pravidlá pre všetky voľby na Slovensku a tiež kampaň, ktorá s nimi súvisí. Kaliňák v nich prichádza s viacerými zmenami. Napríklad pri kampani stanovuje finančné stropy pre kandidátov. Zákon o politických stranách navrhujú zmeniť aj opoziční poslanci, avšak o čosi inak ako Kaliňák. Hlina chce skrátiť štátny príspevok politickým stranám. Most-Híd prichádza s rozsiahlejšou zmenou. Chcú ňou okrem iného dosiahnuť, aby za nezákonné financovanie politickej strany hrozilo väzenie od šiestich mesiacov do troch rokov.

Snemovňa bude rokovať aj o tom, či sa rozsah donucovacích prostriedkov vymenovaných v zákone o Zbore väzenskej a justičnej stráže rozšíri o obranný štít, použitie špeciálneho streliva a o prostriedok k zamedzeniu priestorovej orientácie alebo k utajeniu fyzickej identity. Neobíde ani zavedenie modernejších pravidiel, s ktorými počíta novela zákona o výkone trestu odňatia slobody. Plénum by tiež malo hovoriť o zákone o lobingu, ktorý má zadefinovať pravidlá lobovania a tiež postihy za porušenie zákona.

Poslanci budú diskutovať aj o balíku sociálnych zákonov z dielne ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Na svoje definitívne schválenie čaká rozsiahly návrh zmien v treťom dôchodkovom pilieri. Ministerstvo práce v predkladanej novele navrhuje sprísnenie podmienok na výplatu dávok z tretieho piliera, obmedzenie maximálnej výšky viacerých poplatkov, vypustenie odstupného či zavedenie nového druhu dávky, tzv. predčasného výberu. Sporitelia by mali mať možnosť sporiť si naraz vo viacerých dôchodkových fondoch. Takisto by mali získať daňové zvýhodnenie, a to zavedením nezdaniteľnej časti základu dane do výšky 180 eur ročne.

Richter do parlamentu predkladá aj novely zákonov o pomoci v hmotnej núdzi, príspevku pri narodení dieťaťa či rodičovskom príspevku. Ich spoločným zámerom je zvýšenie adresnosti poskytovania sociálnych dávok a ich naviazanie na pracovnú aktivitu. Zníženie administratívnych povinností živnostníkov voči Sociálnej poisťovni zasa prináša novela zákona o sociálnom poistení, ktorá sa tiež dostane poslancom na stôl na nadchádzajúcej schôdzi NR SR.

Zmeny viacerých daňových zákonov predstaví snemovni minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Novela zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) napríklad platiteľom tejto dane prináša povinnosť predkladať elektronický kontrolný výkaz o dodávkach tovarov a služieb. Cieľom je boj proti daňovým únikom, ktoré sú najčastejšie práve pri DPH.

V novelách zákonov o spotrebnej dani z tabakových výrobkov a spotrebnej dani z alkoholických nápojov zase rezort financií navrhuje zriadenie jedinej, štátnej tlačiarne kontrolných známok na alkoholické nápoje a tabakové výrobky. Znížiť podnikateľom administratívnu náročnosť rozšírením možnosti viesť zjednodušenú daňovú evidenciu má za cieľ novela zákona o dani z príjmov, ktorá sa rovnako nachádza v programe septembrovej schôdze parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona