Paška otvoril 16. schôdzu, zmenia sa výsluhové dôchodky aj tendre

NETKY.SK • 13 Marec 2013, 11:38 • 2 min
Paška otvoril 16. schôdzu, zmenia sa výsluhové dôchodky aj tendre

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška otvoril 16. schôdzu parlamentu. Naplánovaná je takmer na štyri pracovné týždne s tým, že prestávku si vyžiada Veľká noc na prelome marca a apríla. Poslanci majú pred sebou 69-bodový program.

slovakia

left justify in out

Hneď na úvod sa rozhodne o presunutí koordinácie čerpania eurofondov z ministerstva dopravy na Úrad vlády SR. Je to reakcia na skutočnosť, že v novembri bola zriadená nová funkcia podpredsedu vlády pre investície, ktorú zastáva Ľubomír Vážny (Smer-SD).

Diskutovať sa bude aj o zákaze pre banky poberať od svojich klientov poplatok za vedenie a správu úverového účtu. "Na základe novely banka, ale ani žiaden iný poskytovateľ úveru, nebude môcť požadovať poplatky alebo odplatu za zriadenie, evidenciu alebo správu úverového účtu," vysvetlil minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

Rezort zdravotníctva chce zase viac chrániť nefajčiarov tým, že cigaretový dym má zmiznúť z obchodných centier. Po vlastnej linke chce k téme prispieť aj opozičná SDKÚ-DS, ktorej poslanci presadzujú možnosť pokutovať zakázané fajčenie v spoločných častiach bytoviek.

Na programe rokovania je aj záverečná diskusia a hlasovanie o novele zákona o verejnom obstarávaní. Oproti podobe, akú mala právna norma v čase, keď ju do parlamentu poslal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), však dôjde k rozsiahlym zmenám. Množstvo bodov z nej vypadne tým, že už boli schválené v rámci tzv. malej novely, ďalšie paragrafy menia poslanci cez pozmeňujúce návrhy. Práve z dôvodu množstva zmien žiadala opozícia Kaliňáka, aby novelu stiahol. Ten na to dôvod nevidí.

Z dielne rezortu vnútra je aj návrh na zmenu vo výsluhových dôchodkoch policajtov a vojakov. Ak prejde v navrhovanej podobe, vojaci a policajti, ktorí doposiaľ odslúžili menej ako päť rokov, budú mať nárok na výsluhový dôchodok o desať rokov neskôr ako ich predchodcovia. Noví príslušníci poriadkových síl by ho tak mohli začať poberať až po 25 rokoch štátnej služby.

Rezort spravodlivosti chce dať zmenou Trestného zákona druhú šancu drogovo závislým. Ak medzi poslancami uspeje, dolná hranica trestnej sadzby pri drogovej trestnej činnosti sa zníži zo štyroch na tri roky. Súdom to umožní, aby drogovo závislým, ktorí nie sú dílermi, mohli podmienečne odložiť výkon trestu a uložiť im probačný dohľad.

Pomôcť riešiť nepriaznivú situáciu vo sfére zamestnanosti má nový príspevok v rámci aktívnej politiky trhu práce. Podľa návrhu ministerstva práce v rámci novely zákona o službách zamestnanosti pôjde o príspevok na podporu udržania pracovných miest. Ten je určený pre firmy a na nimi vytvorené už existujúce pracovné miesta. Podľa odhadov rezortu sa v tomto roku podporí 5000 miest priemernou sumou na jednu pozíciu 76 eur, čo znamená celkové výdavky 380.000 eur.

Na programe schôdze je aj 29 poslaneckých návrhov zákonov. Plénum tiež čaká ďalšia voľba nového šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). O funkciu sa uchádza Vladimír Klimeš, ktorého nominoval klub poslancov SaS, opoziční predstavitelia sa však už dávnejšie vyjadrili, že ide o ich spoločného kandidáta. Vládny Smer-SD sľúbil post predsedu opozícii. Vyžaduje však, aby mal nominant podporu všetkých opozičných členov.

Voliť sa budú aj členovia disciplinárnych senátov. Návrhy na kandidátov predložil len vládny Smer-SD. Opozícia svoju možnosť nevyužila. Do pléna tak ide osem mien, ktoré by mali byť zrejme v tajnej voľbe posunuté Súdnej rade SR. Tá si následne zo skupiny zvolí štyroch členov disciplinárnych senátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona