Paška odlieta na návštevu Kazachstanu

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 11:00 • 2 min
Paška odlieta na návštevu Kazachstanu

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška dnes odlieta na oficiálnu návštevu Kazašskej republiky na základe pozvania predsedu Senátu Parlamentu Kazašskej republiky. Ide o historicky prvú významnú stykovú aktivitu na parlamentnej úrovni medzi oboma štátmi.

slovakia

left justify in out

Predseda slovenského parlamentu sa počas návštevy od 10. do 13. júna stretne s viacerými vysokými ústavnými činiteľmi krajiny vrátane predsedu Senátu Parlamentu Kazašskej republiky, predsedu Mažilisu – dolnej komory – Parlamentu Kazašskej republiky a predsedu vlády. Jeho pracovný program v hlavnom meste Kazachstanu Astane doplní vystúpenie pred študentmi a akademickým zborom Eurázijskej národnej univerzity a oficiálne otvorenie kazašsko-slovenského podnikateľského fóra. V posledný deň sa slovenská delegácia presunie do Karagandy, kde má Paška v pláne spoločné prijatie a pracovný obed s primátorom mesta a guvernérom Karagandskej oblasti. Spomienku nezákonne odvlečených Slovákov, ktorí zahynuli či dokázali prežiť v stalinských gulagoch na území Kazachstanu, si predseda NR SR uctí na pietnom spomienkovom akte na vojenskom memoriálnom cintoríne v Spassku pri Karagande. Na záver oficiálnej návštevy je v Karagande plánovaná prehliadka rímsko-katolíckej katedrály Fatimskej Panny Márie a priateľské stretnutie s občanmi Slovenskej republiky, ktorí v tomto mieste vykonávajú svoju rehoľnú misiu. "Prioritným cieľom návštevy predsedu NR SR v Kazachstane je prediskutovanie možností rozvoja bilaterálnych vzťahov s dôrazom na ich ekonomickú a parlamentnú dimenziu a záujem na oživení dvojstranných kontaktov na vysokej úrovni," uviedol pre agentúru SITA Paškov hovorca Pavel Chovanec. 

V širšej delegácii predsedu parlamentu sú okrem podpredsedníčky Národnej rady SR Renáty Zmajkovičovej, ministra spravodlivosti SR Tomáša Boreca a poslancov NR SR tiež zástupcovia slovenských podnikateľských subjektov, ktorí sa v čase oficiálnej návštevy zúčastnia na sprievodnom podnikateľskom seminári o ekonomickej spolupráci a majú v pláne viaceré rokovania s kazašskými partnermi. Počas návštevy sa uskutoční 6. zasadnutie Medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi Slovenskou republikou a Kazašskou republikou. Z tohto dôvodu širšiu delegáciu dopĺňajú taktiež viacerí štátni tajomníci zainteresovaných rezortov ako aj čelní predstavitelia vládnych špecializovaných agentúr. 

Kazachstan je rozlohou 9. najväčším štátom sveta a ekonomicky najrozvinutejšou krajinou spomedzi bývalých sovietskych republík Strednej Ázie, pričom jeho hospodárstvo je väčšie než ekonomiky všetkých ostatných stredoázijských republík dohromady. Krajina má významné ložiská energetických a nerastných surovín. Kazachstan je prirodzeným regionálnym lídrom Strednej Ázie. Územie Kazachstanu je geopoliticky priestorom stretu globálnych záujmov Ruska, USA, Číny, EÚ ale taktiež Turecka, Iránu, Indie či Japonska. Zahraničná „viacvektorová“ politika je v prvom rade orientovaná na Ruskú federáciu. Kazachstan patrí medzi najaktívnejších regionálnych partnerov NATO v rámci programu Partnerstvo za mier, nemá však v súčasnosti záujem o členstvo v NATO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona