Paška nakoniec zdravotníkov neprijal, chcú ísť za prezidentom

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 13:06 • 2 min
Paška nakoniec zdravotníkov neprijal, chcú ísť za prezidentom

BRATISLAVA - Zástupcovia zdravotníkov sa naďalej pokúšajú zabrániť trestaniu tých, ktorí v núdzovom stave nenastúpia do práce. O situácii dnes mali hovoriť s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD), ten ich však nakoniec neprijal.

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa Slovenskej lekárskej komory (SLK) Mariana Kollára to bolo pre pracovnú zaneprázdnenosť. Zároveň poukázal, že zdravotníci sa zjednotili, a preto verí, že výsledkom budú zmeny v legislatíve.Zdravotníci by sa chceli stretnúť aj s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom. Žiadajú ho, aby legislatívne zmeny, ktoré tresty priniesli, vrátil späť do parlamentu. S hlavou štátu by chceli hovoriť ešte predtým, ako zaujme stanovisko k novele Trestného zákona. Kollár zdôraznil, že odmietajú popieranie práva zdravotníkov dať riadnu výpoveď, ako aj zabraňovanie im vo voľnom pohybe v rámci Európskej únie.

Okrem argumentov plánujú prezidentovi predložiť aj petíciu zo svojich radov, v ktorej malo asi 3000 zdravotníkov legislatívne zmeny odmietnuť. Šéfovia lekárskych a sesterských organizácií dnes tiež avizovali, že spustia na svoju podporu petíciu aj medzi verejnosťou.

Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká potvrdila, že zdravotníci sa bavia s poslancami aj o možnosti napadnúť právnu normu na Ústavnom súde SR. Priblížila, že na znaky možnej protiústavnosti poukazuje aj analýza, ktorú majú od poslanca Radoslava Procházku (nezaradený). Problém má byť napríklad v obmedzovaní práva na štrajk, kde sa má vytvárať možnosť pre obštrukcie zo strany vlády. Kollár doplnil, že pre situáciu sa chcú obrátiť aj na viaceré európske inštitúcie.

Podľa schváleného návrhu novely Trestného zákona zdravotníci, ktorí v núdzovom stave neprídu do práce a ohrozia tak zdravie a životy ľudí, už nezostanú bez trestu. Hroziť im bude dvoj- až päťročné väzenie, strata registrácie na 10 rokov či peňažná sankcia. Zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov navrhol poslanec NR SR zo Smeru-SD Jozef Valocký. Návrh odmietli všetky relevantné slovenské organizácie zastupujúce zdravotníkov, podporu im vyjadrili aj ich zahraniční partneri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies