Paška: Kvóty na prijímanie migrantov nie sú riešením

NETKY.SK • 18 Júl 2015, 12:54 • 2 min
Paška: Kvóty na prijímanie migrantov nie sú riešením

BRATISLAVA - Nútené či dobrovoľné kvóty na prijímanie migrantov nie sú riešením situácie. Upozorňuje na to prvý podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Jaroslav Paška v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla tlačová tajomníčka strany Zuzana Kohútková.

slovakia

left justify in out

"Nekomunikácia s občanmi zo strany vlády na túto tému len zvyšuje napätie - ako najnovšie v prípade Gabčíkova, kam sa má presunúť 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku," uviedol Jaroslav Paška v stanovisku.


Bilaterálnu dohodu o presune 500 žiadateľov o azyl z rakúskeho Traiskirchenu do Gabčíkova by mali predstavitelia Slovenska a Rakúska podpísať v utorok 21. júla vo Viedni. "Slovensko síce takto dočasne pomôže Rakúsku pri zvládaní náporu migrantov, ale faktom zostáva, že takýto krok akoby dal zelenú prílevu ďalších a ďalších," tvrdí Jaroslav Paška s tým, že takto riešime iba následky, no nezameriavame sa na príčiny. Ako dodal, Slovensko ponúka technickú pomoc pohraničným zložkám Európskej únie a materiálnu, aj finančnú pomoc záchytným táborom utečeneckou vlnou atakovaných krajín. "Netreba však zabúdať na kľúčovú zodpovednosť niektorých krajín EÚ za vojny, teror, anarchiu a bezprávie, ktoré dnes vyháňajú státisíce ľudí z rozvojových krajín, z ich domovov," prízvukuje Jaroslav Paška.


Prvý podpredseda SNS Paška si myslí, že vláda SR a predstavitelia Slovenska v Európskej únii (EÚ) a Európskom parlamente by mali spolu s partnermi začať presadzovať návrh na riešenie problému migrantov tam, kde sa začína - teda v chudobných afrických a ázijských krajinách. "Členské štáty by mali za pomoci únie tiež zefektívniť azylové procedúry, ktoré by mohli dôkladne preveriť, kto prichádza skutočne z politických dôvodov, a kto chce len využiť bohatú Európu. Navyše by spoločnými silami mala EÚ veľmi výrazne zintenzívniť boj s organizovaným zločinom, pretože prevádzači si z migrantov urobili veľmi výnosný biznis," navrhuje Jaroslav Paška.


SNS v tejto súvislosti upozorňuje, že Výbor pre Občianske slobody EP (LIBE) prijal 16. júla 2015 pomerom hlasov 42 ku 14 správu poslanca Ska Kellera (zo skupiny Greens/EFA,DE), v ktorej potvrdzuje ambíciu Európskeho parlamentu zaviesť v Európskej únii legislatívu umožňujúcu administratívne prideľovanie utečencov do jednotlivých krajín podľa Bruselom vypracovaných kvót. "Európska únia nemá žiadne oprávnenia na zasahovanie do pravidiel štátov v oblasti prijímania občanov nad rámec platných medzinárodných dohôd. V EÚ neexistuje európske občianstvo, ani európske pasy. Všetky práva občanov žijúcich v EÚ sú viazané na legislatívu členských štátov, ktoré podľa svojich vnútorných predpisov regulujú nielen vzťahy medzi štátom a svojimi občanmi, ale aj vzťahy medzi štátom a cudzincami prichádzajúcimi do krajiny z rozličných dôvodov," uvádza ďalej Jaroslav Paška v stanovisku. Bruselskí úradníci ani poslanci Európskeho parlamentu podľa neho nemajú žiadne právo vstupovať do národných mechanizmov prijímania utečencov členskými štátmi, pokiaľ sú tieto upravené v súlade s medzinárodným právom. "Preto musí Národná rada SR, rovnako ako aj vláda SR dôrazne odmietnuť všetky pokusy Európskeho parlamentu aj Európskej komisie o vytváranie mechanizmov, prostredníctvom ktorých si bruselskí úradníci uzurpujú moc rozhodovať o primárnych kompetenciách štátov a stavajú sa do nadradenej pozície voči vrcholným inštitúciám členských štátov," vyzýva prvý podpredseda SNS Paška.

 

Zmluva o presune piatich stoviek utečencov z Rakúska do Gabčíková by mala byť v utorok pripravená na podpis rakúskou ministerkou vnútra Johannou Miklovou-Leitnerovou a jej slovenským rezortným partnerom Robertom Kaliňákom. Dohoda by mala platiť predbežne dva roky. Prvých 50 ľudí z preplneného azylového centra v Traiskirchene pri Viedni presunú na Slovensko ešte v júli, ďalších 200 má nasledovať v auguste a zvyšných 250 v septembri. Predmetom spolupráce pritom bude len starostlivosť o migrantov, zatiaľ čo azylové konanie budú naďalej viesť rakúske úrady. No v Gabčíkove s prijatím migrantov nesúhlasia, vznikla aj petícia, pod ktorú sa podpísalo vyše 3 000 spomedzi približne 5 000 obyvateľov a starosta Iván Fenes ohlásil "nezáväzné referendum". Informovala o tom nedávno agentúra APA.


Dohoda o presune na Slovensko predtým vyvolala ostrú kritiku aj zo strany rakúskych ľudskoprávnych organizácií a politikov. K dohode sa v pondelok 13. júla vyjadril aj prezident Andrej Kiska počas tlačovej konferencie so svojím rakúskym kolegom Heinzom Fischerom. Prezidenti sa v Bratislave zhodli, že hoci prijatie 500 žiadateľov o azyl z Rakúska nie je celoeurópskym riešením, je to krok správnym smerom. Rakúsko denne dostáva približne 200 žiadostí o azyl, vyhlásil Fischer. Preto prijatie 500 ľudí podľa rakúskeho prezidenta nie je riešením ich problémov, ale je to gesto.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies