Paška chce na podrobnejšie majetkové priznania ďalšiu pracovnú skupinu

NETKY.SK • 29 August 2014, 11:45 • 2 min
Paška chce na podrobnejšie majetkové priznania ďalšiu pracovnú skupinu

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) chce ďalšiu pracovnú skupinu, ktorá by sa mala zaoberať novelou zákona o konflikte záujmov. Právna norma by mala už na budúci rok priniesť podrobnejšie majetkové priznania verejných funkcionárov. Návrh už je pripravený, vytvorila ho pracovná skupina vlani. Paška tvrdí, že s navrhnutými 19 zmenami Smer-SD problém nemá. Avizoval, že návrh novely príde na jeseň.

slovakia

left justify in out

"Máme pripravené znenie predchádzajúcich dohôd, 19 riešení. Pokúsime sa dať opäť dokopy pracovnú skupinu a najlepšie by bolo, keby si návrh osvojil výbor pre nezlučiteľnosť. S tými 19 zmenami Smer-SD problém nemá," povedal pre TASR Paška. Šéf parlamentu verí, že sa v snemovni nájde dostatočná podpora pre ústavnú zmenu. Na jej schválenie je treba minimálne 90 hlasov.
      

Novela by mala upravovať sankcie za nesprávne podané majetkové priznanie, mali by z nej byť jasné aj majetkové prírastky verejných funkcionárov. "Náš návrh ide k tomu, aby sa deklarovali všetky príjmy," vyhlásil Paška. Návrh počíta aj s istým popisom majetku. "Snaha je stransparentniť, rozšíriť, sprístupniť viac info o väčšom okruhu verejných funkcionárov," doplnil šéf parlamentu.
      

Podrobnejšie majetkové priznania riešili poslanci už vlani, zmeny dosiaľ neprišli. Zmenu zákona o konflikte záujmov pripravila pracovná skupina zložená z predstaviteľov opozície aj vládneho Smeru-SD. Novela mala umožniť lepšiu kontrolu majetku verejných funkcionárov. Návrh sa napokon dostal do parlamentu len ako opozičný, Smer-SD totiž napokon od kompromisného návrhu ustúpil. Neskôr avizoval, že s novelou príde vláda, dosiaľ neprišla. Zákon by chcel opäť upraviť aj šéf výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Viliam Novotný z SDKÚ-DS, plánoval zriadiť pracovnú skupinu, zatiaľ nefunguje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona