Pašeráci mali na hlavách kukly, kým opustili loď Ezadeen

NETKY.SK • 4 Január 2015, 08:55 • 2 min
Pašeráci mali na hlavách kukly, kým opustili loď Ezadeen

RÍM - Sýrski utečenci z nákladnej lode Ezadeen plávajúcej pod vlajkou Sierry Leone povedali talianskym vyšetrovateľom, že pašeráci ľudí na lodi skrývali pred nimi svoje tváre pod kuklami, aby ich nemohli identifikovať, kým ich loď v rozbúrenom Stredozemnom mori opustili.

slovakia

left justify in out

Z nákladnej lode Ezadeen sa v juhotalianskom prístave Corigliano Calabro vylodilo 359 sýrskych utečencov, z toho bolo 42 žien a 52 detí, osem z nich bez akéhokoľvek sprievodu, informovala agentúra AP. Polícia v Taliansku zisťovala ich totožnosť.  
      

Pašeráci ľudí nastavili loď na autopilota a nasmerovali ju k talianskemu pobrežiu. Ak by loď plávala až k pobrežiu s autopilotom, stroskotala by tam. Keď loď určenú pre prepravu dobytka objavilo lietadlo talianskej pobrežnej stráže, pokúsilo sa s ňou spojiť. Jeden z cestujúcich odpovedal, že posádka loď opustila. Na lodi objavili stovky utečencov, mnohých z nich podchladených. Do talianskeho prístavu ich následne odtiahla islandská loď Triton.
      

Šéf polície v Cosenze Luigi Liguori povedal reportérom, že utečenci videli členov posádky iba v kuklách. Vyšetrovatelia dúfajú, že im dátový rekordér (čierna skrinka) Ezadeenu prezradí presnú trasu, po ktorej sa loď plavila.
      

Utečenci im povedali, že sa na ňu nalodili v Turecku 31. decembra.
      

Ide už o druhú "fantómovú loď" so stovkami utečencov, ktorú posádka ponechala napospas moru za necelý týždeň. V stredu talianske orgány zadržali nákladnú loď Blue Sky M s takmer 800 ľuďmi na palube, tiež bez posádky či kormidelníka, a doviedli ju do prístavu.
      

Podľa admirála Giovanniho Pettorina z talianskej pobrežnej stráže pašeráci ľudí začali kupovať staré nákladné lode, za ktoré dajú asi 100.000-150.000 dolárov a naplnia ich utečencami, najčastejšie Sýrčanmi, pripravenými zaplatiť 6000 dolárov za cestu jednej osoby do Európy . Keďže pašeráci zarobia do päť miliónov dolárov za každú cestu cez more, "neváhajú opustiť loď, vzhľadom na výšku ich zisku," citoval admirála denník La Repubblica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies