Pašeráci donútili zbraňou nastúpiť migrantov v Líbyi na nebezpečný čln

NETKY.SK • 4 November 2016, 16:40 • 2 min
Pašeráci donútili zbraňou nastúpiť migrantov v Líbyi na nebezpečný čln

ŽENEVA - Pašeráci ľudí v Líbyi donútili zdráhajúcich sa migrantov nastúpiť na čln, ktorý sa následne potopil, tým, že na nich mierili pištoľou. Informoval o tom dnes Detský fond OSN (UNICEF), ktorého vyhlásenie priniesla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

UNICEF reagoval na dva potopené člny, ktoré vo štvrtok stroskotali pri pobreží Líbye. Pri tomto nešťastí sa zrejme utopilo približne 240 migrantov.

 

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) potvrdila, že talianska pobrežná stráž previezla na taliansky ostrov Lampedusa 27 preživších a 12 tiel z prvého stroskotaného plavidla a dvoch preživších z druhého plavidla.

 

Mladá žena z Libérie, ktorá počas nešťastia prišla o svojho syna, dcéru a brata, sa zdôverila pracovníkovi UNICEF, že pašerákom zaplatila 2400 dolárov, aby jej rodinu preplavili do Talianska. Avšak dodala, že ona i ďalší odmietali nastúpiť do člna, pretože sa im nezdal bezpečný.

 

"Lenže pašeráci na nich strieľali, a tak ich donútili vliezť do člna," vysvetlila Helena Rodriguezová z UNICEF.

 

Mnohé obete pochádzali zo západnej časti Afriky - zo Senegalu, Libérie, Guiney a Nigérie, tvrdí UNICEF.

 

Podľa IOM zahynulo len v priebehu tohto roka pri riskantnej plavbe cez Stredozemné more vyše 4200 migrantov. Pašeráci posielajú ľudí na more v preplnených člnoch a v nepriaznivom počasí.

 

Talianske úrady zaznamenávajú nárast počtu ilegálnych migrantov prichádzajúcich z Líbye od marca, keď vstúpila do platnosti dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom o zastavení prílevu migrantov prúdiacich na grécke ostrovy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona