Pašek: Oplatí sa založiť eseročku s čo najvyšším základným imaním

NETKY.SK • 7 September 2014, 13:22 • 2 min
Pašek: Oplatí sa založiť eseročku s čo najvyšším základným imaním

BRATISLAVA - Od 1. januára 2015 by sa mala znížiť minimálna výška základného imania u spoločností s ručením obmedzeným na úroveň jedného eura.

slovakia

left justify in out

Klesne aj minimálna výška vkladu spoločníka, a to zo súčasných 750 eur na jedno euro. Vláda chce zmenami sprístupniť podnikanie začínajúcim podnikateľom, ktorých súčasná minimálna výška základného imania na úrovni 5000 eur často odrádzala od založenia eseročky.
      

"Do konca roka sa výrazne zvýši počet novo zaregistrovaných eseročiek," domnieva sa Peter Pašek, managing director z poradenskej spoločnosti Accace. "Podľa nášho názoru sa od roku 2015 oplatí založiť spoločnosť s ručením obmedzeným vždy s čo najvyššou hodnotou základného imania, keďže napríklad pri základnom imaní nižšom ako 5000 eur Obchodný zákonník nebude umožňovať spoločníkom vyplatiť celý zisk," povedal pre TASR. Ako poznamenal Pašek, určite stojí za zmienku aj možnosť založenia eseročky so základným imaním 25.000 eur, následné „využitie“ možnosti jeho splatenia pred podaním návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra vo výške 50 %. 
      

"V danom prípade nebude musieť spoločnosť uvádzať na obchodných dokumentoch výšku základného imania, výšku jeho splatenia a maximálny počet spoločníkov zostane zachovaný na úrovni 50," vysvetlil. "Okrem toho každým zvýšením základného imania sa zvyšuje súčasne aj hodnota vlastného imania, čo je dôležité, aby sa spoločnosť vyhla takzvanému krízového režimu, ktorý od roku 2015 bude upravovať Obchodný zákonník," skonštatoval. 
      

Poukázal aj na nevýhody všetkých eseročiek, ktorých výška základného imania nedosahuje 25.000 eur, čo sa vťahuje aj na eseročky založené do konca roka 2014.
      

"Jednak budú povinné uvádzať na všetkých obchodných dokumentoch výšku základného imania a rozsah jeho splatenia. Ďalej jednoeurové eseročky so základným imaním nižším ako 5000 eur, budú môcť vyplácať podiely na zisku, napríklad po splnení si zákonných požiadaviek na tvorbu rezervného fondu, len v rozsahu 3/4 zisku. Okrem toho v takýchto spoločnostiach rozdeľovať iné vlastné zdroje, ako sú napríklad rôzne vklady do vlastného imania mimo základného imania a iné, nebude možné," doplnil. 
      

Od roku 2015 minimálna výška celkového rezervného fondu u eseročky so základným imaním nižším ako 25.000 eur bude 2500 eur (10 % z 25.000 eur). V súčasnosti je to 10 % z hodnoty základného imania, teda u eseročky so základným imaním 5000 eur je to 500 eur. Zmena požiadavky na minimálnu výšku rezervného fondu sa podľa Paška dotkne už aj vzniknutých eseročiek.
      

Od roku 2015 sa u eseročiek so základným imaním nižším ako 25.000 eur plánuje zaviesť povinnosť konateľa zvolať valné zhromaždenie, ak strata spoločnosti presiahne 2500 eur, alebo to možno predpokladať. 
      

"Zvýši sa tým povinnosť sústavného overovania priebežných výsledkov spoločnosti a byrokratického zvolávania valných zhromaždení. Okrem toho sa obmedzí maximálny možný počet spoločníkov, ktorí môžu založiť eseročku so základným imaním nižším ako 25.000 eur, a to v počte najviac piatich," skonštatoval Pašek.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies