Pasažieri Titanicu pili bratislavské víno

NETKY.SK • 12 Apríl 2012, 07:03 • 2 min
Pasažieri Titanicu pili bratislavské víno

Pasažieri Titanicu pili bratislavské víno - Gurmán Na palube najluxusnejšieho parníka na svete, ktorý sa tragicky potopil pred 100 rokmi, mala svojich zástupcov aj Bratislava (v tom čase Prešporok). Náročným pasažierom na palube slávneho Titanicu podávali

slovakia

left justify in out

img

Na palube najluxusnejšieho parníka na svete, ktorý sa tragicky potopil pred 100 rokmi, mala svojich zástupcov aj Bratislava (v tom čase Prešporok). Náročným pasažierom na palube slávneho Titanicu podávali kvalitné vína z palugyayovských pivníc s názvom Chateau Palugyay. Ako jediné vína z Rakúsko-Uhorska sa vtedy pili na palubách zámorských lodí.
      Rodinný vinársky obchod založil bratislavský rodák Jacob Palugyay v roku 1851. Jeho firma sa čoskoro stala najväčšou a najznámejšou v bývalom Uhorsku. Známy filantrop, vlastenec a nadšenec pokroku už v tom čase používal na ošetrovanie, spracovanie, skladovanie a manipuláciu s vínom najmodernejšie technológie. Čoskoro sa dostavil úspech v podobe ocenení na mnohých významných medzinárodných výstavách. Jacob Palugyay bol vynikajúci obchodník a stratég, stal sa symbolom kvalitného bratislavského vinárstva, ako prvý začal v Bratislave predávať víno vo fľaškách.
      Obchodného ducha zdedili aj jeho synovia, ktorí uviedli na trh značku Chateau Palugyay. Tiché šumivé vína si obľúbili nielen návštevníci bratislavských reštaurácií (Palugyayovci prevádzkovali reštauráciu na rohu Hviezdoslavovho námestia a Mostnej ulice). Od roku 1863 ich pili vládcovia po celom svete - v Japonsku, Belgicku, Brazílii, Španielsku, Rumunsku, Srbsku, Mexiku či USA. Chýr o mimoriadnej kvalite dostal vína Chateau Palugyay aj do vinotéky Titanicu. Cestujúci si na nich pochutnávali až do tragického nárazu lode na ľadovec v noci na 15. apríla 1912. Spolu s nimi skončili v hlbinách mora aj stovky týchto luxusných fliaš.

Zdroj: TASR/Villa Vino Rača



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona