PAS naďalej požaduje od vlády zlepšovanie podnikateľského prostredia

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 15:23 • 2 min
PAS naďalej požaduje od vlády zlepšovanie podnikateľského prostredia

BRATISLAVA - Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) považuje zotrvanie nového kabinetu na pôvodnom programovom vyhlásení vlády Roberta Fica z roku 2016 za premárnenú príležitosť.

slovakia

left justify in out

„Programové vyhlásenie, ktoré schválil parlament na návrh novej vlády, kopíruje pôvodný dokument z roka 2016. To spôsobilo, že sa v ňom uvádzajú neaktuálne ciele,“ uviedol viceprezident PAS Peter Serina.

Aliancia oceňuje čiastočné úspechy pri stabilizovaní verejných financií. „Jednou z požiadaviek bolo znížiť verejný dlh pod prvú hranicu dlhovej brzdy, čo sa pravdepodobne podarí do konca volebného obdobia,“ dodal Serina. Na druhej strane PAS vidí široký priestor na zefektívnenie činnosti verejného sektora, napríklad pri presadzovaní takých činností, ktoré prinášajú najvyššiu hodnotu za peniaze.

PAS privítala zníženie dane z príjmov právnických osôb z 22 na 21 percent. Nabáda vládu Petra Pellegriniho, aby v tomto trende pokračovala a dostala sa k hranici 19 percent. „Priestor na kompenzovanie výpadkov v príjmoch vidíme v zlepšenom výbere daní, rušení daňových výnimiek, obmedzovaním investičných stimulov či v zastavení dotovania neefektívnej výroby elektriny z hnedého uhlia,“ zdôraznil Serina.

V polčase volebného obdobia si PAS myslí, že kvalita podnikateľského prostredia na Slovensku nielenže stagnuje, ale sa zhoršuje. „Apelujeme na vládu Petra Pellegriniho, aby zohľadnila aktuálny vývoj, zamerala sa na nové odvážnejšie ciele tak, aby sa na konci funkčného obdobia vlády, dostalo Slovensko do dvadsiatky krajín s najlepším podnikateľským prostredím na svete,“ uviedol Serina.

Slovensku sa podľa neho nedarí prekonávať bariéry rozvoja podnikateľského prostredia hlavne v oblasti pretrvávania korupcie, neprimeranej byrokracie, absencie transparentnosti, nízkej úrovne hospodárskej súťaže, nechuti očisťovať verejný život. Podnikatelia stále pociťujú prekážky v zamestnávaní, trápi ich inflácia zákonov, vysoké odvodové zaťaženie a nerovnosť pred zákonom. „Napriek hospodárskemu rastu a poklesu nezamestnanosti slovenská ekonomika nevyužíva existujúci potenciál,“ myslí si Serina.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies