Páry v Číne sa napriek povoleniu zdráhajú mať viac než jedno dieťa

NETKY.SK • 8 November 2014, 08:15 • 2 min
Páry v Číne sa napriek povoleniu zdráhajú mať viac než jedno dieťa

MOSKVA - Napriek uvoľneniu čínskej politiky jedného dieťaťa požiadalo úrady o povolenie mať druhého potomka iba 700.000 párov, čo je podľa Pekingu menej, než sa očakávalo. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

"Mnohé mladé páry sa neponáhľajú do rodičovstva, a to najmä pre obavy z nákladov na výchovu dieťaťa, ale aj iné faktory, ktoré sa viažu na ich kariéru," tvrdí Čao Jen-pchej z Komisie pre národné zdravie a plánované rodičovstvo.
      

Čínsky parlament vlani v decembri schválil uznesenie, ktoré umožňuje párom mať dve deti, ak jeden z rodičov je sám jedináčikom. Opatrenie prišlo vyše 30 rokov po tom, ako Peking zaviedol politiku jedného dieťaťa.

 

Výnimky na povolenie mať viac než jedno dieťa sa od začiatku platnosti danej politiky týkali vidieckych roľníkov, ktorých prvým potomkom bolo dievča, párov, kde obaja partneri pochádzali z etnických menšín, a párov tvorených jedináčikmi. Podpredseda Komisie pre národné zdravie a plánované rodičovstvo Wang Pchej-an minulý rok uviedol, že pôrodnosť v Číne poklesla a v súčasnosti je porovnateľná s rozvinutými krajinami. Krajina má podľa odhadov 1,357 miliardy obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies