Partnerom konzorcia Nabucco sa možno stane investičná firma IPIC

NETKY.SK • 9 August 2010, 13:08 • 2 min
Partnerom konzorcia Nabucco sa možno stane investičná firma IPIC

Partnerom konzorcia Nabucco sa možno stane investičná firma IPIC

slovakia

left justify in out

Plynovod Nabucco možno bude mať ďalšieho silného partnera. O vstup do konzorcia Nabucco sa zaujíma štátna investičná spoločnosť International Petroleum Investment Company (IPIC) emirátu Abú Zabí, ktorá kontroluje 20 % v rakúskom ropnom koncerne OMV.
      Nabucco by mal od roku 2014 dopravovať plyn z kaspického regiónu cez Turecko do Európy. Plynovod bude dlhý 3000 kilometrov (km). Koncern OMV, ktorý je jedným z lídrov projektu, odmietol informácie komentovať. Hovorkyňa Michaela Huberová však dodala, že do konzorcia môže vstúpiť aj siedmy partner.
      Členmi konzorcia okrem OMV sú nemecká spoločnosť RWE, turecká firma Botas, bulharský Bulgargaz, maďarský MOL a rumunský Transgaz.
      Vstup IPIC by bol významným signálom. Nielen pre banky, ktoré majú financovať 70 % z nákladov na výstavbu vo výške 8 miliárd eur, ale aj pre investorov. "IPIC by bol viac než finančným partnerom. Spoločnosť je totiž aktívna v Turkménsku. Táto krajina, ktorá leží pri Kaspickom mori, patrí, podobne ako Azerbajdžan, ku krajinám, ktoré chce konzorcium získať ako dodávateľov pre svoj plynovod," napísal 12. júla nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Zdroj: TASR/APA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona