Partneri v eurozóne chvália reformný pokrok Grécka

NETKY.SK • 14 Január 2016, 10:10 • 2 min
Partneri v eurozóne chvália reformný pokrok Grécka

BRUSEL - Na partnerov Grécka v rámci eurozóny urobil dojem pokrok, ktorý Grécko urobilo v rámci zavádzania opatrení dohodnutých v aktuálnom programe pomoci. Majú však pochybnosti o návrhoch dôchodkovej reformy, ktorá ma byť čiastočne financovaná vyššími príspevkami zo strany občanov. V stredu o tom informovala agentúra Reuters, s odvolaním sa na predstaviteľov EÚ.

slovakia

left justify in out

Grécky minister financií Euclid Tsakalotos navštívil šesť partnerských krajín v rámci eurozóny a objasňoval reformné kroky v krajine. Zároveň hľadal podporu pre skorý pozitívny výsledok revízie záchranného programu. Jeho cesta vyvrcholila v stredu v Nemecku, kde sa stretol so šéfom nemeckého rezortu financií Wolfgangom Schäublem. "Stretnutie bolo konštruktívne,“ povedal grécky vládny predstaviteľ. "Záver je, že pokrok je uspokojivý, je spoločná vôľa riešiť problémy, ktoré by sa mohli objaviť,“ doplnil.

 

"Bola to konštruktívna atmosféra, v ktorej išlo o fakty. Hovorili o stave reformného programu. Pán Schäuble jasne povedal, že Grécko musí zaviesť dohodnuté opatrenia,“ uviedlo nemecké ministerstvo financií. "Iba v takom prípade nastane úspešné ukončenie revízie,“ uvádza sa v stanovisku rezortu.

 

Ministri financií eurozóny (eurogroup) sa stretnú vo štvrtok a mohli by rozhodnúť o tom, že revízia gréckeho záchranného programu sa začne budúci týždeň, pričom by sa mohla skončiť vo februári. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na ďalšie zdroje z EÚ. Šéf eurogroup Jeroen Dijsselbloem minulý týždeň uviedol, že revízia môže trvať skôr mesiace ako týždne.

 

Vysoko postavený predstaviteľ EÚ poznamenal, že experti stále skúmajú návrh dôchodkovej reformy, ktorý predstavila grécka vláda. Objavujú sa obavy, že vyššie príspevky občanov by mohli zabrzdiť rast a tvorbu pracovných miest v súkromnom sektore. Reforma počíta so zjednotením šiestich dôchodkových fondov do jedného.

 

Podľa predstaviteľa EÚ tak systém získa dlhodobo udržateľný základ. Pretrvávajú však obavy spojené s financovaním, ktoré sa spolieha na vyššie dane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona