Partneri odobrili Mitríka na post šéfa SIS bez výhrad

NETKY.SK • 21 Júl 2010, 07:02 • 2 min
Partneri odobrili Mitríka na post šéfa SIS bez výhrad

Partneri odobrili Mitríka na post šéfa SIS bez výhrad

slovakia

left justify in out

Kandidát SDKÚ-DS na riaditeľa SIS Karol Mitrík má podporu aj zvyšných troch koaličných strán. Po dnešnom rokovaní vládneho štvorlístka to potvrdil predseda Mosta-Híd Béla Bugár s tým, že Mitrík bol schválený bez výhrad.
      Jeho nomináciu však ešte musí odobriť vládny kabinet a až následne ho do funkcie vymenuje prezident SR Ivan Gašparovič. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) vzápätí potvrdila, že návrh na odvolanie terajšieho šéfa spravodajskej služby Jozefa Magalu schváli vláda už v stredu (21.7.) a kabinet zároveň odsúhlasí nomináciu Mitríka.
      Radičová sa podľa vlastných slov pýtala ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH), či má k Mitríkovi nejaké výhrady. "Bol zaskočený a prekvapený a sám ma informoval, že ho veľmi dobre pozná a nemá žiadne výhrady," zdôraznila. Podpredseda KDH však pred začiatkom rokovania dnešnej koaličnej rady pred novinármi podotkol, že "nebol nadšený" z Mitríkovej výpovede v kauze bývalého košického starostu Eugena Čuňa, ktorý je podozrivý z korupcie. Mitrík podľa denníka SME v minulosti pred súdom vypovedal, že v čase, keď mal Čuňo v Košiciach preberať úplatok, bol s ním v Spišskej Novej Vsi.
      Premiérka zdôraznila, že budúci riaditeľ SIS v tejto kauze svedčil tak, ako mu svedomie káže. "Priamou, otvorenou výpoveďou. Nie je žiadny dôvod jeho výpoveď spochybňovať. Nebolo to krivé svedectvo," zdôraznila Radičová.
      Podľa nej netreba zabúdať, že Mitríkov životopis je dôkazom ťažkej a čestnej púte životom. "Jeho otec bol odvlečený do gulagu v bývalom Sovietskom zväze. Jeho rodina bola za to veľmi dlho postihovaná, on sám nikdy nebol členom Komunistickej strany, vždy bol zásadový," priblížila.
      Neznámou vo vedení SIS zatiaľ ostávajú jej námestníci. Zvyšné koaličné strany preberú jednotlivých kandidátov vo vlastných subjektoch a následne s nimi predstúpia pred koaličnú radu. "Až potom budem informovať médiá o obsadení ďalších miest. Počet námestníkov je daný, neočakávame tu zmeny a vonkoncom nie kompetenčné," deklarovala. Zo strany SaS totiž padla požiadavka, aby strana Richarda Sulíka obsadila námestnícky post s rovnakými kompetenciami, ako má riaditeľ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies