Parlamnet schválil viaceré zákony: Na tabakových výrobkoch budú aj varovné obrázky

NETKY.SK • 25 November 2015, 11:52 • 2 min
Parlamnet schválil viaceré zákony:  Na tabakových výrobkoch budú aj varovné obrázky

BRATISLAVA - Tabakové výrobky budú na svojich obaloch po novom obsahovať okrem textových upozornení o škodlivosti fajčenia aj obrázkové varovania.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov, ktorý v stredu schválil parlament. Materiál predložilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

 

"Novela zákona je pripravená s dôrazom na zosúladenie našej legislatívy s európskymi predpismi a opatreniami, vrátane obrázkových varovaní na tabakových výrobkoch. Ide o ďalší legislatívny krok na posilnenie prevencie, aj vzhľadom na škodlivé účinky tabaku a zníženie počtu detí a mládeže, ktorí experimentujú s tabakovými výrobkami," zdôvodnil hovorca rezortu Peter Bubla. Podľa rezortu zdravotníctva prax ukázala, že veľké kombinované zdravotné varovania (text a farebná fotografia) sú účinnejšie ako iba textové upozornenia, ktoré sa v SR doteraz používali.


Schválený zákon upravuje, ktoré zložky a emisie sa nesmú nachádzať v tabakových výrobkoch, vrátane noriem na meranie obsahu dechtu, nikotínu a oxidu uhoľnatého. Výrobcovia, dovozcovia alebo distribútori nebudú môcť uvádzať na trh tabakové výrobky obsahujúce vitamíny alebo iné prídavné látky, ktoré vytvárajú dojem, že tabakový výrobok je prospešný pre zdravie, alebo predstavuje znížené zdravotné riziko.


Zákaz sa tiež týka látok ako kofeín alebo taurín, či iné prídavné látky a stimulujúce zložky, ktoré sa spájajú so zvýšením energie a vitality. Obmedzenie bude platiť aj pre látky, ktorých vlastnosti spôsobujú sfarbenie dymu. Pri tabakových výrobkoch na fajčenie pôjde o prídavné látky, ktoré uľahčujú inhaláciu a vstrebávanie nikotínu a látky s karcinogénnymi, mutagénnymi a ďalšími vlastnosťami v nezhorenej podobe.


Zákon stanovuje povinnosti výrobcov, dovozcov a distribútorov tabakových výrobkov nahlasovať zložky tabaku; povinnosť zaviesť kombinované zdravotné varovania a informačné odkazy na balenia tabakových výrobkov, vrátane dodržania počtu kusov cigariet v balení, informačných odkazov na bočnej strane balenia a telefonickej linky pomoci pri odvykaní od fajčenia.


Cieľom právnej úpravy je podľa rezortu zdravotníctva výraznejšia regulácia vnútorného trhu s tabakovými výrobkami, zmena ich balenia aj označovania. "Vzhľadom na pretrvávajúce rozdiely medzi právnymi predpismi jednotlivých štátov EÚ pri označovaní tabakových výrobkov, najmä pokiaľ ide o používanie kombinovaných zdravotných varovaní (obrázok a text), je potrebné tieto pravidlá zosúladiť," dodal Bubla.

 

Parlament schválil novelu o platoch zdravotníkov

Parlament schválil v stredu novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Novela účinná od 1. januára budúceho roka má podľa predkladateľa, ministra zdravotníctva SR Viliama Čisláka, zabezpečiť rovnaké odmeňovanie všetkých zdravotníckych pracovníkov. 


Ako uviedol Čislák, ide o všetky kategórie zdravotníckych pracovníkov vo všetkých zdravotníckych zariadeniach - teda nielen štátnych, ale aj nemocníc v správe vyšších územných celkov, miest a obcí či v prenájme u súkromníkov. Zákon reguluje 80 % mzdy, aby ostal priestor pre kolektívne vyjednávanie aj nenárokovateľnú časť mzdy. 


Zákon bude podľa Čisláka finančne krytý. Od ministerstva financií dostane rezort zdravotníctva 55 mil. eur, čo pri počte 38-tisíc zdravotníckych pracovníkov znamená navýšenie platov približne o 16 %. Ako však upozornil, v prípade zamestnancov štátnych zdravotníckych zariadení bude nárast o niečo menší, keďže doteraz mali vyššie platy ako ich kolegovia v ostatných zariadeniach. V prípade sestier v nemocniciach vyšších územných celkov však podľa ministra môže ísť o nárast aj v stovkách eur. 


Novela zákona sa od začiatku nepozdáva Slovenskej komore sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA). Komora spolu s Odborovým združením sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) začala zbierať podpisy pod deklarácie o pripravenosti podať výpovede 28. septembra tohto roka. 


Na znak protestu vyzýva prezidentka komory Iveta Lazorová kolegyne a kolegov v zdravotníckych zariadeniach, aby podali výpovede. “Na znak toho, že táto vláda s nami tri roky hrala nejaké hry, ktoré končia týmto paškvilom,“ zhodnotila pred schvaľovaním novely zákona. Lazorovú podľa jej slov neteší, že museli pristúpiť k podávaniu výpovedí, iný spôsob ako vyvinúť nátlak na zodpovedných, aby skutočne riešili serióznym spôsobom problémy v zdravotníctve, však nevidia. 


Ako upozornila Monika Kavecká z OZ SaPA, požiadavky sestier nie sú nadhodnotené, ale legitímne. “Dnes začala Žilina, ráno sme podali cez 200 výpovedí sestier a pôrodných asistentiek, pretože už nechceli čakať,“ povedala Kavecká s tým, že výpovede budú pribúdať. Šéfka odborov zároveň pripustila, že ak sa dohodnú s ministerstvom a vládou, sestry sú ochotné stiahnuť výpovede. 

 

MZ mení pravidlá pri zverejňovaní výdavkov farmafiriem

Zdravotnícki pracovníci už nebudú zverejňovať, aké plnenia, či už finančné alebo nefinančné, dostali od farmaceutických firiem. Táto povinnosť bude výlučne na samotných spoločnostiach. Vyplýva to z novely zákona o liekoch, ktorú schválil parlament. Materiál predložilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ), šéf rezortu Viliam Čislák (nominant Smer- SD) tvrdí, že zavádzajú transparentnejšie pravidlá pri zverejňovaní výdavkov farmafiriem na propagáciu a marketing. 


Na jednej strane zdravotníkov táto zmena odbremení od administratívy, na druhej strane firmy budú poskytovať celistvé údaje tak, ako im to uloží legislatíva. Na novele s ministerstvom spolupracovala Transparency International Slovensko (TIS). Lekári aj farmafirmy majú povinnosť zverejňovať tieto údaje už od roku 2011. V praxi sa však povinnosť nesprávne aplikovala. Zuzana Dančíková z TIS pri predstavovaní zákona poukázala na to, že napriek existujúcim pravidlám príjmy od firiem nahlásilo vlani v priemere 23 zdravotníkov, pričom farmafirmy spolupracujú s tisíckami. Dôvodom je podľa nej jednak to, že zdravotníci o svojej povinnosti nevedia, ale úlohu mohol zohrať aj fakt, že im za nesplnenie tejto povinnosti nehrozia sankcie. 

 

Táto téma je podľa Dančíkovej dôležitá, nakoľko sa na Slovensku ročne vynaloží jedna miliarda eur na receptové lieky. Podotýka, že na to, aký liek sa v konečnom dôsledku dostane k pacientovi, majú veľký vplyv lekári a lekárnici, ktorí často spolupracujú s farmafirmami. "Spolupráca firiem a zdravotníkov je spravidla legitímna a prospešná pre pacientov. Známe sú ale aj prípady, keď zakrývala nepatričné dohody s cieľom zvýšiť predpisovanie konkrétnych liekov. Takéto informácie vyvolávajú nedôveru verejnosti," uviedla Dančíková. Prostredníctvom nových pravidiel chce MZ nekalému konaniu zabrániť. 


Farmafirmy budú podľa schválenej novely každý polrok nahlasovať údaje Národnému centru zdravotníckych informácií, to ich zosumarizuje a bude zverejňovať na svojom webovom sídle tak, aby sa v nich dalo jednoducho vyhľadávať. 

 

Poslanci schválili riešenie diskriminácie časti vdov a vdovcov

Od začiatku budúceho roka sa odstránia rozdiely pri posudzovaní opätovného vzniku nároku na výplatu vdovského dôchodku pre ženy, ktoré ovdoveli do 31. decembra 2003 v porovnaní s tými, ktoré sa stali vdovami po tomto dni. Na ženy, ktoré stratili manžela do 31. decembra 2003, sa už nebude vzťahovať dvojročné časové obmedzenie možnosti splnenia podmienok na trvalý nárok na vdovský dôchodok. Zo zákona sa tiež odstráni časové obmedzenie, počas ktorého musel vdovec, ktorý ovdovel pred 1. januárom 2004, splniť zákonom stanovené podmienky na priznanie vdoveckého dôchodku. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca Viliama Jasaňa (Smer-SD), ktorý v rámci novely zákona o sociálnom poistení schválil parlament. 


"Vdovám, ktoré ovdoveli pred 1. januárom 2004 a ktorým zanikol nárok na vdovský dôchodok alebo nárok na jeho výplatu, sa bude posudzovať opätovný nárok na tento dôchodok alebo nárok na jeho výplatu podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004, teda v čase vzniku sociálnej udalosti, ktorou je úmrtie manžela s tým, že možnosť splnenia stanovených podmienok už nebude časovo obmedzená," uvádza poslanec za Smer-SD k schválenému pozmeňujúcemu návrhu. Nárok na vdovský dôchodok tak žene vznikne kedykoľvek splnením stanovenej podmienky, napríklad dovŕšením 50 rokov. 


Vdovcom, ktorí prišli o manželku pred 1. januárom 2004 a ktorým podľa súčasných predpisov nevznikol nárok na vdovecký dôchodok, sa bude po novom posudzovať ich nárok na vdovecký dôchodok bez časového obmedzenia troch rokov na splnenie stanovených podmienok. Sociálna poisťovňa pritom týmto vdovcom prizná vdovecký dôchodok v sume 136,50 eura mesačne. O nárokoch na vdovský a vdovecký dôchodok má Sociálna poisťovňa rozhodnúť do šiestich mesiacov od začatia konania. 

 

Parlament schválil zvýšenie materskej dávky

Od začiatku budúceho roka sa zvýši suma materskej dávky zo súčasných 65 % na 70 % z hrubej mzdy zamestnanca, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú schválil parlament. Ide o jedno z opatrení druhého sociálneho balíčka vlády Roberta Fica. Materská dávka sa od 1. januára budúceho roka zvýši aj tým poberateľom, ktorí túto dávku začali alebo ešte len začnú dostávať ešte v tomto roku a budú v jej poberaní pokračovať aj po 1. januári budúceho roka. 


Rezort práce a sociálnych vecí predpokladá, že zvýšenie materskej dávky sa bude v budúcom roku týkať približne 24,2 tisíca poberateľov tejto dávky. "Priemerná mesačná suma materského bude v roku 2016 predstavovať 459,6 eura, čo je nárast o 32,8 eura v porovnaní so súčasným právnym stavom,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Zvýšenie materskej dávky by si malo v budúcom roku z rozpočtu Sociálnej poisťovne vyžiadať takmer 8,8 mil. eur. 

 

Sadzba za poistencov štátu sa zníži na 4,30 %

Sadzba poistného za poistencov štátu v budúcom roku bude 4,30 % z vymeriavacieho základu. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnom poistení, ktorú schválil parlament. Od začiatku tohto roka pritom platba za poistencov štátu dosiahla 4,13 % a na posledné dva mesiace tohto roka stúpla na 5,85 % z priemernej mzdy na Slovensku. 


Podnikateľské subjekty, ktoré ukončujú svoju činnosť a vyplácajú si vklady vložené do podnikania vo forme likvidačného zostatku, od začiatku budúceho roka z likvidačného zostatku nebudú platiť zdravotné odvody. "Toto opatrenie odstraňuje situáciu, keď musel podnikateľ z prostriedkov, vložených do podnikania, po ukončení podnikania odviesť poistné na verejné zdravotné poistenie,“ uviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. 
Podľa rezortu zdravotníctva sa tým tiež zníži administratívna záťaž podnikateľov, ktorá súvisela s oznamovacou povinnosťou do zdravotnej poisťovne pri výplate likvidačného zostatku obchodnej spoločnosti alebo družstva. "Súčasná právna úprava sa javí ako nespravodlivá, pretože ide iba o časť majetku spoločníka, ktorý bol na začiatku podnikania vložený do majetku spoločnosti,“ tvrdí ministerstvo. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona