Parlamenty SR i ČR budú pripravovať spoločné podujatie k 100. výročiu ČSR

NETKY.SK • 26 September 2017, 12:34 • 2 min
Parlamenty SR i ČR budú pripravovať spoločné podujatie k 100. výročiu ČSR

PRAHA – Nadštandardné vzťahy medzi Českou a Slovenskou republikou sa potvrdzujú aj v spolupráci parlamentov oboch krajín. Po rokovaní delegácií Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR a Národnej Rady SR sa na tom zhodli dnes predsedovia oboch zákonodarných zborov Jan Hamáček a Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

Na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní ocenili doterajšiu spoluprácu a zhodli sa na tom, že je nevyhnutné v nej pokračovať. "Nech už bude v mojej pozícii ktokoľvek, verím, že na doterajšie vzťahy nadviaže," povedal Hamáček na margo blížiacich sa parlamentných volieb v Česku.

 

Témou rozhovoru bol i rok 2018, ktorý je v znamení viacerých dôležitých výročí vrátane storočnice od vzniku prvého spoločného štátu. Riaditelia kancelárií oboch parlamentov by mali pripraviť návrh, ktorým by toto výročie priblížili aj prostredníctvom činnosti zákonodarných zborov a ich histórie. Využiť by pritom mali aj bohatý archív, ktorým disponuje česká Poslanecká snemovňa. "Verím, že pripravíme jedno naozaj dôstojné podujatie, ktoré umožní verejnosti aj študovať vývoj a históriu parlamentnej demokracie," uviedol Danko.

 

Obaja predsedovia sa tiež vyjadrili k téme spolupráce v oblasti obranného priemyslu a otázke obstarania stíhačiek pre slovenskú armádu. Danko po pondelkovom rokovaní s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom pripustil, že jednou z možností je rokovať s českými partnermi o pristúpení k ich kontraktu, týkajúcemu sa zabezpečenia obrany vzdušného priestoru.

Danko zdôraznil, že prvoradý je transparentný výber a zabezpečenie kúpy či prenájmu stíhacích lietadiel bez zameriavania sa na jednu konkrétnu značku.

 

"Je dôležité, aby vláda SR schválila koncepciu prezbrojenia ozbrojených síl, akú už majú prijatú v ČR, a následne aby sme si v určitom horizonte stanovili priority pozemného vojska i vzdušných síl, čo je dôležité z hľadiska nastavenia financií i transparentného výberu lietadiel. V tejto chvíli by som ale nepreferoval žiadne lietadlo ani model," upozornil.

 

Hamáček konštatoval, že na českej strane je v rámci posilňovania rozpočtov na obranu a modernizáciu vzdušných síl otvorená debata, či nezvýšiť počet stíhačiek Gripen, ktoré česká armáda používa. "Už teraz sme však vo vzťahu k Slovensku podpísali niektoré dohody, napríklad dohodu o ochrane vzdušného priestoru. Tá ponuka na angažmán našich vzdušných síl pri obrane slovenského vzdušného priestoru tu je, tie kapacity máme, no to rozhodnutie musí padnúť na Slovensku," zdôraznil Hamáček.

 

Zaznela i otázka, či Slovensko môže Česku pomôcť pri vstupe do eurozóny, i v súvislosti s možnosťou, že ČR získa pozorovateľskú rolu v eurozóne. Danko uviedol, že Slovensko je určite pripravené podeliť sa s českými partnermi o pozitívne i negatívne skúsenosti, ktoré získalo pri prijímaní a zavádzaní eura.

 

Podľa Hamáčka by Česko malo prijať euro až vtedy, keď to bude pre krajinu ekonomicky i sociálne výhodné, dianie v eurozóne však musí aj ČR sledovať. "Predsa len sme proexportná ekonomika, vyvážame do eurozóny a v eurozóne sa okrem otázok eura prijímajú aj politické rozhodnutia, preto stojíme o to, aby sme mali aspoň pozorovateľský štatút pri tomto stole," uviedol predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR.

 

Dnešné rokovania delegácií parlamentov SR a ČR otvorilo druhý deň oficiálnej návštevy predsedu NR SR v Česku. Danko sa stretol aj s pražským kardinálom Dominikom Dukom a čaká ho rokovanie s predsedom Senátu - hornej komory českého parlamentu - Milanom Štěchom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies