Parlamentu v Afganistane sa nepodarilo schváliť kľúčový zákon o ženách

NETKY.SK • 18 Máj 2013, 15:38 • 2 min
Parlamentu v Afganistane sa nepodarilo schváliť kľúčový zákon o ženách

KÁBUL - Afganskému parlamentu sa v sobotu nepodarilo schváliť kľúčový zákon, ktorý okrem iného zakazuje násilie proti ženám či detské a nútené svadby. Ide tak o tvrdú ranu pokroku dosiahnutému v oblasti práv žien v konzervatívnej moslimskej krajine po páde Talibanu pred vyše desaťročím.

slovakia

left justify in out

Prezident Hámid Karzaj zákon schválil dekrétom v roku 2009, doteraz však nebol odsúhlasený parlamentom. Voľby nového prezidenta sa v krajine uskutočnia budúci rok a podporovatelia legislatívy ju preto chcú poistiť schválením na parlamentnej pôde.

Rozkol medzi konzervatívnymi a sekulárnejšími poslancami ale spôsobil, že debata o zákone bola v sobotu odložená na neskôr. Islamistickí zákonodarcovia mali výhrady voči najmenej ôsmim článkom, ktoré stanovujú napríklad minimálny legálny vek žien na vydávanie na 16 rokov, podporujú budovanie útulkov pre obete domáceho násilia a znižujú počet povolených manželiek o polovicu na dve. Náboženskí konzervatívci argumentovali, že ide o porušenia islamského práva šaríja a žiadali zákon zrušiť. "Dnes sa poslanci, ktorí bránia ženskému rozvoju, právam a úspechu, hlasne a jasne ukázali," komentovala výsledok šéfka parlamentnej komisie pre ženy Favzía Koofiová, ktorá pred dvoma rokmi sama prežila útok Talibanu. 

Afganské ženy opäť získali právo na vzdelanie a prácu po tom, čo zahraničná invázia pred 12 rokmi zvrhla z moci extrémistov z vládneho hnutia Taliban.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies