Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť žiada kolegov o poslanecký prieskum vo VšZP

NETKY.SK • 23 September 2015, 10:13 • 2 min
Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť žiada kolegov o poslanecký prieskum vo VšZP

BRATISLAVA - Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií žiada poslancov v zdravotníckom výbore o poslanecký prieskum vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP).

slovakia

left justify in out

Na dnešnom rokovaní to navrhol poslanec Zsolt Simon (Most-Híd), prítomní poslanci to odobrili. Zároveň prerušili rokovanie o tom, či riešiť prípad údajného konfliktu záujmov Marcela Foraia, alebo nie.

 

Poslanecký prieskum Simon navrhol v súvislosti so zmluvami za milióny eur, ktoré mala VšZP pod vedením Marcela Foraia podpísať s firmami spriaznenými s jeho tetou. "Je v záujme všetkých, aby sa preverilo použitie verejných prostriedkov," zdôvodnil svoj návrh Simon.

 

Otto Brixi zo Smeru-SD nemá problém s tým, aby sa výbor pre nezlučiteľnosť obrátil na zdravotnícky výbor. Pripomenul však, že zmluvy VšZP bude preverovať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

 

Simon tiež navrhol prerušiť rokovanie o podaní Miroslava Beblavého (nezaradený) voči Foraiovi. Forai totiž oznámil, že odchádza z funkcie generálneho riaditeľa VšZP. Výbor však zatiaľ nemal písomnú informáciu o jeho abdikácii, tak sa prípadom začal zaoberať. Napokon sa však dohodol na prerušení rokovania, kým nebude jasné, či Forai skutočne odstúpi, alebo nie. Brixi avizoval, že už dnes by mal výbor dostať písomnú informáciu o odstúpení z funkcie.

 

Beblavý podal na Foraia podnet pre 69 zmlúv, ktoré mala VšZP podpísať s firmami jeho tety. Podľa Beblavého je zrejmé, že zmluvy nie sú štandardné ani v podmienkach, ani spôsobe uzatvárania. Poslanec preto chce, aby výbor začal konanie pre podozrenie zo zneužitia funkcie a porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Foraiovi by v prípade preukázania viny hrozil trest v podobe straty funkcie. Ten sa bránil, že zmluvy s jeho tetou sú štandardné.

 

Forai oznámil svoju abdikáciu v utorok večer (22.9.). Zároveň požiadal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby zmluvy preveril. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) jeho abdikáciu prijal, k dnešnému dátumu (23.9.) ho z funkcie odvolá. Avizoval však, že pokiaľ sa prešetrovaním preukáže, že spomínané zmluvy boli v poriadku, Foraia vymenuje naspäť do funkcie šéfa VšZP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies