Parlamentný výbor odsúhlasil zmeny v zakladaní s.r.o.

NETKY.SK • 8 Október 2013, 13:18 • 2 min
Parlamentný výbor odsúhlasil zmeny v zakladaní s.r.o.

BRATISLAVA – Parlamentný ústavnoprávny výbor dnes odporučil plénu schváliť novelu Obchodného zákonníka, ktorá mení pravidlá povinného vkladu pri založení spoločnosti s ručením obmedzeným - s.r.o.

slovakia

left justify in out

Po novom by mali zakladatelia obchodných spoločností splatiť peňažný vklad alebo jeho časť, ku ktorému sa v spoločenskej zmluve pri založení spoločnosti zaviazali, na osobitný samostatný účet v banke alebo pobočke zahraničnej banky.

"V súčasnosti často využívané splatenie peňažného vkladu alebo jeho časti v hotovosti k rukám správcu vkladu nebude viac možné," uviedlo ministerstvo spravodlivosti, ktoré návrh predložilo. V súčasnosti minimálnym základným imaním spoločnosti s ručením obmedzeným je 5 000 eur, pričom postačuje poukázať toto splatenie vyhlásením správcu vkladu. Po schválení právnej normy by musel byť tento vklad splatený na účet v banke. 

Novela sa podľa poslanca za Most-Híd Gábora Gála minie účinkom. Podľa neho nerieši problém so zakladaním firiem bielych koní na podvody s DPH, peniaze z účtu v banke sa budú dať vybrať, na druhej strane tým, ktorí majú čestné úmysly, urobí zbytočnú administratívnu záťaž. 

Poslanec Jozef Mihál (SaS) považuje návrh za namierený proti podnikateľom. "Robíte všetko pre to, aby ste podnikateľom ešte viac zhoršili podmienky na podnikanie," odkázal pred časom strane Smer-SD s tým, že najlepšie by bolo znížiť hodnotu základného imania na jedno euro.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona