Parlamentný výbor možno Hlinu za bitku nepotrestá, nemá právne páky

NETKY.SK • 11 September 2013, 16:24 • 2 min
Parlamentný výbor možno Hlinu za bitku nepotrestá, nemá právne páky

BRATISLAVA - Mandátový a imunitný výbor NR SR zrejme konanie poslanca Alojza Hlinu (nezaradený), ktorý minulý týždeň v rokovacej sále fyzicky napadol Antona Martvoňa (Smer-SD), zrejme napokon nepotrestá. Chýbajú mu totiž právne páky, ako sa s touto kauzou účinne vyrovnať. K výsledku sa členovia výboru nedopracovali ani dnes, rokovanie preto prerušili.

slovakia

left justify in out

"Objavili sa niektoré skutočnosti, ktoré súvisia s právnym posúdením veci. Stav legislatívnej núdze tu objektívne je. Bude zaujímavé, či pán Martvoň podá alebo nepodá trestné oznámenie, čo by malo nepochybne istý dopad na rokovanie nášho výboru," povedal jeho predseda Miroslav Číž (Smer-SD).

Na otázku, či môže mandátový výbor vôbec Hlinu za fyzický útok potrestať, Číž odvetil, že je to veľmi zložité. "Faktom je, že ústavné právo SR nepredpokladalo fyzické ataky v parlamente. Podľa môjho názoru došlo k trestnému činu, a to nie je možné postihnúť v rámci disciplinárnej právomoci NR SR," vysvetlil s tým, že v tomto prípade treba zrejme použiť iné právne prostriedky.

Výbor však ešte podľa Číža zvažuje aj otázku závažného porušenia poslaneckého sľubu, v ktorom poslanec okrem iného deklaruje, že bude dodržiavať ústavu a zákony. V každom prípade by mal Hlina dostať pozvánku, aby prišiel na mandátový výbor osobne vysvetliť, ako vníma celý incident. Problémom však je, že Hlina si ako podmienku kladie verejné rokovanie výboru, čo podľa rokovacieho poriadku možné nie je.

Číž zároveň oznámil, že sa stále pracuje na zmene rokovacieho poriadku. Po nej by mohol predsedajúci dostať možnosť vyzvať parlamentnú políciu, aby "neposlušného" poslanca zo sály vyviedla. Člen výboru Miroslav Kadúc (OĽaNO) potvrdil, že poslanci zásadne odsudzujú akékoľvek konanie súvisiace s fyzickým násilím v pléne. Kadúc si zároveň osobne myslí, že Hlinovi od mandátového výboru žiaden trest nehrozí.

Líder SDKÚ-DS a člen výboru Pavol Frešo podľa svojich slov od samého začiatku trvá na tom, aby plénum jasným spôsobom odsúdilo akékoľvek násilie medzi poslancami. "Pevne verím, že na najbližšom rokovaní výboru k tomuto príde a zaujmeme jasné stanovisko, ktoré bude úplne čisté voči verejnosti," vyhlásil.

Martvoň pre TASR neskôr reagoval, že trestné oznámenie určite podá, a to pravdepodobne v priebehu budúceho týždňa. V súčasnosti vyhodnocuje, či to bude za útok na verejného činiteľa alebo za výtržníctvo. "Toto sa počas rokovania v priamom prenose stalo prvýkrát v histórii SR. Hlina nám urobil hanbu ešte aj v zahraničí. Nikto, aj keď je poslanec, nemôže zneužívať svoje postavenie. Bežný občan by bol za takýto exces už dávno predvedený na polícii," povedal Martvoň pre TASR.

Hlina napadol Martvoňa v rokovacej sále minulý týždeň, lebo sa mu nepáčil výrok, že zbohatol na nalievaní alkoholu neplnoletým vo svojom podniku. Hlina chytil Martvoňa pod krk a kričal, aby sa mu pozeral do očí. "Sotil do mňa, spadol som medzi stoličky a vyhrážal sa mi," opísal incident Martvoň, ktorý útočníkovi atak neopätoval. Hlina tvrdí, že poslanca Smeru-SD nenapadol. "Keby som ho napadol, ležal by na áre," povedal. Dodal, že Martvoň žije vo svete, kde môže urážať a pokorovať ženy. "V mojom svete, keď muž urazí muža, tak si koleduje," uzavrel Hlina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona