Parlamentnú schôdzu ukončia skôr pre Ficov program

NETKY.SK • 18 December 2013, 09:47 • 2 min
Parlamentnú schôdzu ukončia skôr pre Ficov program

BRATISLAVA - Poslancov v stredu čaká posledný rokovací deň v roku. Aktuálnu 27. schôdzu podľa opozície ukončia skôr, ako sa pôvodne plánovalo pre program premiéra Roberta Fica, ktorý si na 14:00 naplánoval hodnotenie roka.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že Fico na podujatí oznámi svoju prezidentskú kandidatúru. Parlament mal podľa pôvodných dohôd končiť o 17:00, pre Ficov program sa podľa opozície rokovanie skráti a ukončí sa o 13:00. Podľa opozície je nemysliteľné, aby sa rokovanie zákonodarného zboru prispôsobovalo predsedovi vlády. 

Poslanci v úvode 15. dňa 27. schôdze budú pokračovať v diskusii k novele zákona o umelom prerušení tehotenstva, ktorou chcú poslanci za OĽaNO Richard Vašečka, Erika Jurinová a Branislav Škripek jednoznačne zakázať vykonávanie chemických potratov prostredníctvom liekov alebo liečiv, napríklad potratových tabletiek. Terajšia legislatíva výslovne nezakazuje používanie potratových tabletiek. 

Predávajúci pri predaji tovaru alebo služby prostredníctvom telefónu by mal mať povinnosť oznámiť už na začiatku komunikácie so spotrebiteľom spôsob získania jeho telefónneho čísla. S cieľom zvýšiť úroveň ochrany spotrebiteľa, v záujme jeho informovanosti a v snahe predchádzať prípadom, keď sa pri komunikácii na diaľku nedodržiavajú pravidlá týkajúce sa ochrany súkromia a osobných údajov spotrebiteľa, to v novele zákona o ochrane spotrebiteľa pri podomovom predaji a zásielkovom predaji navrhuje poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc. Okrem povinnosti oznámiť svoju totožnosť a obchodný zámer telefonátu tak bude mať predávajúci voči spotrebiteľovi povinnosť uviesť, akým spôsobom získal jeho telefónne číslo, a to už na začiatku telefonickej komunikácie. 

Na Slovensku sa oficiálne v pestovateľských páleniciach nesmie páliť ražná pálenka (rožovka), ale len ovocie. Zmeniť to chce poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Do parlamentu predložil návrh novely zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh. "Podľa súčasného zákona je možné v páleniciach na dedinách páliť alkohol len z ovocia. Novela by rozšírila túto možnosť aj o obilniny. Mojím cieľom je, aby sa mohla páliť ražná (rožovka), pretože na Podpoľaní je to tradičný alkohol,“ povedal Kaník pre agentúru SITA. Zároveň upozornil, že pálenice fungujú len cez sezónu, kým je ovocie. „Týmto by sa rozšírila možnosť na ich celoročnú prevádzku, čo by malo vplyv na zamestnanosť a na príjmy štátu, pretože ľudia by nepálili na čierno, ale v páleniciach,“ dodal. 

Parlament bude diskutovať aj o novele zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície. Poslanec za SaS Ľubomír Galko a Richard Vašečka (OľaNO) v nej navrhujú vypustiť zo zákona oprávnenie ministra vnútra prijímať do Policajného zboru osoby, ktoré boli v minulosti trestané, sú nespoľahlivé alebo duševne nespôsobilé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies