Parlamentné zhromaždenie Rady Európy chce prispieť k objasneniu vraždy maltskej novinárky

NETKY.SK • 24 Apríl 2018, 07:00 • 2 min
Parlamentné zhromaždenie Rady Európy chce prispieť k objasneniu vraždy maltskej novinárky

BRUSEL/ŠTRASBURG - Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) v pondelok oznámilo, že pripraví správu o vlaňajšom zavraždení maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej.

slovakia

left justify in out

Správa vznikne na návrh uznesenia, ktorý podpísalo 114 členov tohto zhromaždenia. Výbor pre právne veci a ľudské práva PZ RE v pondelok poveril prípravou uvedenej správy holandského poslanca zo skupiny európskych ľudovcov (EPP) Pietera Omtzigta.

 

"Je veľmi dôležité, aby nielen ľudia, ktorí sú vinní z vraždy Daphne Caruanovej Galiziovej, ale aj tí, ktorí vydali príkaz (na jej zavraždenie)..., boli primerane potrestaní," uviedol Omtzigt.

 

Caruanovú Galiziovú, 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a kritičku maltskej vlády, zabila 16. októbra 2017 bomba nastražená v jej aute.

 

Predseda PZ RE Michele Nicoletti pripomenul túto udalosť v pondelkovom otváracom prejave jarného plenárneho zasadnutia tohto zhromaždenia. Upozornil, že synovia maltskej novinárky osobne prišli do Štrasburgu, aby sa dožadovali pravdy a spravodlivosti pre svoju matku.

 

"Dobre vedia, že nemáme moc na objasnenie tajomstva smrti ich matky. Aj napriek tomu požiadali o našu podporu, o našu solidaritu s obeťami - nie s páchateľmi - a o náš záväzok využiť všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii, aby sme im pomohli," vyhlásil Nicoletti.

 

Podľa jeho slov by sa Rada Európy mala v tejto veci angažovať a prispieť tak k obnoveniu dôvery verejnosti v demokratické inštitúcie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies