Parlamentné voľby v Turecku sa blížia, Erdogan skritizoval súčasnú vládu

NETKY.SK • 19 August 2015, 14:37 • 2 min
Parlamentné voľby v Turecku sa blížia, Erdogan skritizoval súčasnú vládu

ISTANBUL - Turecko rýchlo smeruje k novým parlamentným voľbám a iba riešenie, ktoré bude zahŕňať "vôľu ľudu" môže nájsť východisko z patovej situácie, do ktorej sa dostalo po tom, ako vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) nedokázala sformovať funkčnú vládu, vyhlásil dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

slovakia

left justify in out

"V dôsledku neúspechu pri zostavovaní vlády musíme hľadať riešenie s vôľou ľudu," citovala agentúra Reuters z Erdoganovho vystúpenia, ktoré prenášala v priamom prenose televízia. Premiér Ahmet Davutoglu v utorok oficiálne vrátil prezidentovi mandát na zostavenie vlády, keďže nenašiel koaličného partnera pre svoju AKP.

 

Erdogan teraz môže poveriť zostavením vlády druhú najsilnejšiu parlamentnú stranu - sekulárnu Republikánsku ľudovú stranu (CHP), ktorá však podľa pozorovateľov taktiež nebude schopná sformovať kabinet. Ak sa do nedele nepodarí zostaviť vládu, Erdogan musí rozpustiť vládu.

 

Viacerí pozorovatelia už skôr vyjadrili názor, že strane AKP by - napriek deklarovanému úsiliu o spoluprácu s niektorou s parlamentných strán - v skutočnosti najlepšie vyhovoval scenár predčasných volieb. V tých by potenciálne mohla získať stratenú parlamentnú väčšinu, o ktorú prišla v júnových voľbách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona