Parlamentné voľby v Rumunsku vyhrala vládnuca stredoľavicová koalícia

NETKY.SK • 10 December 2012, 08:00 • 2 min
Parlamentné voľby v Rumunsku vyhrala vládnuca stredoľavicová koalícia

Parlamentné voľby v Rumunsku vyhrala vládnuca stredoľavicová koalícia - Politika Stredoľavicová koalícia rumunského premiéra Victora Pontu sa dnes stala jednoznačným víťazom parlamentných volieb v Rumunsku. Z troch prieskumov medzi zúčastnenými voličmi (t

slovakia

left justify in out

imgStredoľavicová koalícia rumunského premiéra Victora Pontu sa dnes stala jednoznačným víťazom parlamentných volieb v Rumunsku.

Z troch prieskumov medzi zúčastnenými voličmi (tzv. exit poll), zverejnených po zatvorení volebných miestností o 20.00 h SEČ, vyplýva, že vládnuca Sociálno-liberálna únia (USL) získala podľa odhadov 54-58 percent hlasov. Opozičná stredopravicová Aliancia Spravodlivé Rumunsko (ARD), blízka úradujúcemu prezidentovi Traianovi Basescovi, dosiahla 18-21 percent hlasov voličov.

Do parlamentu sa dostane s pomerne silným mandátom, okolo 10-13 percent, Ľudová strana Dana Diaconesca (PPDD), vedená niekdajším obľúbeným televíznym hlásateľom a v súčasnosti majiteľom súkromnej televízie. Demokratický zväz Maďarov v Rumunsku(UMDR) sa pohybuje v prieskumoch tesne nad piatimi percentami hlasov, informovala na svojej internetovej stránke agentrúa Agerpres.

Výsledok, napriek tomu, že je pomerne jednoznačný, podľa agentúry DPA môže viesť k pokračovaniu politickej nestability, ktorá krajinu sužuje tento rok.

Nového premiéra bude totiž nominovať prezident Basescu, ktorý naznačil, že zostavením vlády nemusí poveriť súčasného premiéra Victora Pontu ani v prípade, ak jeho koalícia získa väčšinu. Mocenský boj medzi oboma politikmi vypukol naplno v lete, keď sa Ponta snažil o odvolanie prezidenta.

Basescu by mohol poveriť zostavením vlády buď iného lídra z Pontovej koalície, alebo niekoho zo svojich spojencov v stredopravom tábore. Jeho nominanta však musí schváliť parlament. Ak neuspeje v dvoch kolách hlasovania, parlament môže byť rozpustený.

"Od zajtra môžme hovoriť o nových projektoch na ďalšie štyri roky, pretože sme dosiahli mier a stabilitu," vyhlásil podľa agentúry Reuters vo svojom volebnom obvode Targu Jiu 40-ročný Ponta po oznámení predbežných výsledkov.

Komplikovaný volebný systém v Rumunsku, zohľadňujúci výsledky strán v jednotlivých volebných obvodoch a zároveň rešpektujúci proporcionálne zastúpenie, nahráva do karát silným stranám. Pozorovatelia preto predpokladajú, že veľké strany získajú ešte o niečo viac poslaneckých mandátov ako vyjadruje percentuálne vyjadrenie počtu získaných hlasov.

Voľby sprevádzalo husté sneženie a mimoriadne chladné počasie, ktoré zasiahlo celý Balkán. Volebná komisia oznámila, že približne 250 volebných miestností nemohli ráno v niektorých častiach Rumunska otvoriť načas.

Na voľby dohliadali aj pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Oficiálne výsledky hlasovania by mali byť známe v pondelok ráno.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies