Parlamentné voľby v Grónsku rozhodnú o ťažbe nerastného bohatstva

NETKY.SK • 6 Apríl 2021, 16:17 • 2 min
Parlamentné voľby v Grónsku rozhodnú o ťažbe nerastného bohatstva

Na ostrovnom štáte v severnej časti Európy sa v utorok konajú predčasné parlamentné voľby. Tie by mali dať odpoveď na otázku, či toto poloautonómne dánske územie umožní medzinárodným spoločnostiam ťažbu takzvaných prvkov vzácnych zemín na tomto riedko osídlenom arktickom ostrove.

slovakia

left justify in out

Odchod z vlády 

 

Zákonodarcovia sa pomerne rýchlo dohodli na zorganizovaní volieb po tom, ako stredopraví demokrati vo februári opustili grónsku vládu. Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa spomenutí demokrati rozhodli odísť z vládnej koalície, boli politické nezhody súvisiace s navrhovaným ťažobným projektom v bani Kvanefjeld v južnom Grónsku.

 

img

 

Podporovatelia považujú projekt ťažby uránu a prvkov vzácnych zemín, známych aj ako kovy vzácnych zemín, za potenciálny zdroj pracovných miest a ekonomickej prosperity.

 

Nový premiér nesúhlasil 
Bývalý grónsky premiér Kim Kielsen dal "zelenú" majiteľovi bane Greenland Minerals, austrálskej spoločnosti s čínskym pozadím, na začatie činnosti. Jeho nástupca Erik Jensen však s udelením banskej licencie nesúhlasí.

 

img


Väčšina z 56-tisícovej populácie Grónska, väčšinou pôvodných obyvateľov Inuitov, je údajne proti projektu, a to predovšetkým z environmentálnych dôvodov.

 

Druhé po Číne 
V bani Kvanefjeld sa podľa odhadov môže nachádzať najväčšie nálezisko prvkov vzácnych zemín na svete mimo územia Číny, ktorá v súčasnosti zastrešuje viac ako 90 % globálnej produkcie.

 

 

Tieto prvky sa pritom používajú v širokej škále odvetví a výrobkov vrátane smartfónov, veterných turbín, mikročipov, batérií pre elektrické automobily a zbraňových systémov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona