Parlamentné voľby v Bulharsku podľa exit pollov vyhrala strana premiéra Bojka Borisova

NETKY.SK • 5 Apríl 2021, 13:00 • 2 min
Parlamentné voľby v Bulharsku podľa exit pollov vyhrala strana premiéra Bojka Borisova

SOFIA - Víťazom nedeľňajších parlamentných volieb v Bulharsku je podľa viacerých exit pollov stredopravicová strana GERB dlhodobého premiéra Bojka Borisova.

slovakia

left justify in out

Voľby sa všeobecne považovali za referendum o doterajšom premiérovi po masových protivládnych protestoch, ktoré trvali niekoľko mesiacov. Demonštranti obviňovali jeho vládu zo spolupráce s oligarchami, neschopnosti bojovať proti korupcii a chudobe a zreformovať justičný systém.

Podľa štyroch exit pollov strana GERB skončila na prvom mieste so ziskom približne 25 percent hlasov. Na druhom mieste sú opoziční socialisti so 17 percentami a tesne za nimi nová strana ITN (Je aj taký národ), ktorú vedie televízny moderátor Slavi Trifonov.

 

Súvisiaci článok: Bulhari si dnes volia nový parlament, podarí sa premiérovi Bojkovi Borisovi opäť obhájiť mandát?

Borisov vo vyhlásení na Facebooku vyzval svojich oponentov, aby spojili sily a demonštrovali politickú stabilitu Bulharska. Naznačil pritom myšlienku vytvorenia vlády expertov, ktorú by podporovala rozsiahla parlamentná väčšina.

 

Politickí analytici však predpokladajú, že v záujme vytvorenia životaschopnej koalície budú potrebné niekoľkotýždňové vyjednávania a nevylučujú možnosť ďalších volieb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies