Parlamentné voľby v Afganistane sa po odklade budú konať 15. októbra

NETKY.SK • 18 Január 2016, 10:48 • 2 min
Parlamentné voľby v Afganistane sa po odklade budú konať 15. októbra

KÁBUL - Afganské parlamentné voľby sa po odklade budú konať v októbri. Stane sa tak po tom, ako sa vlani v júni kvôli politickým roztržkám nedodržal konečný termín hlasovania. Termín nového plebiscitu oznámila dnes ústredná volebná komisia, ktorú citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Päťročný mandát afganského poslaneckého zboru vypršal vlani v júni, voľby však boli odložené vzhľadom na bezpečnostné riziko a nezhody ohľadom zabezpečenia spravodlivého priebehu hlasovania po značne sporných prezidentských voľbách z roku 2014.


Afganský prezident Ašraf Ghaní vlani vydal dekrét, ktorým predĺžil mandát parlamentu až do obdobia, keď bude možné voľby opäť usporiadať. Toto rozhodnutie sa však stretlo s kritikou Afgancov, ktorí spochybnili legitimitu predĺženia funkčného obdobia zákonodarného zboru.


Voľby, ktorých termín je naplánovaný na 15. októbra, sa uskutočnia na pozadí prudko sa zhoršujúcej bezpečnostnej situácie v krajine, keďže hnutie Taliban sa snaží budovať na svojom vlaňajšom ťažení, počas ktorého na krátky čas obsadilo severoafganské mesto Kundúz.


Volebná komisia však upozornila, že voľby sa uskutočnia v stanovenom termíne len vtedy, ak vláda na ne poskytne potrebné prostriedky a zaručí bezpečnosť kandidátov, volebný personál a technické vybavenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies