Parlamentné voľby sú presne o rok, podľa politológa Smer nebude vo vláde jediný

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 10:05 • 2 min
Parlamentné voľby sú presne o rok, podľa politológa Smer nebude vo vláde jediný

BRATISLAVA - Veľký politický kolotoč sa roztáča. Presne o rok, v sobotu 5. marca, by sa mali uskutočniť parlamentné voľby, pripomína denník PRAVDA. Kto bude víťaz a kto porazený? A kto odíde zo scény úplne? Na pokračovanie jednofarebnej ľavicovej vlády by v tejto chvíli stavil málokto.

slovakia

left justify in out

Za najpravdepodobnejšiu možnosť sa považuje vláda kompromisu zložená zo Smeru-SD a niektorej pravicovej strany. Už menej reálna sa javí viacpočetná vláda pravicových subjektov a návrat "zlepenca" z rokov 2010 až 2012.

 

Ako možnosť nie je vylúčený ani menšinový kabinet Smeru-SD tolerovaný niektorou z opozičných strán, ale s hrozbou predčasných volieb. Politológovia v predpovediach o podobe novej povolebnej koalície hovoria, že bez Smeru-SD nebude zrejme vládu možné zostaviť. Otázkou je, kto k nemu ako partner pribudne.

 

Podľa politológa Michala Horského so Smerom-SD treba počítať. Sociológ Pavel Haulík označil vládu bez Smeru-SD za "nie veľmi pravdepodobnú alternatívu", ale nie je ani vylúčená. Podľa neho súčasné preferencie strán nie sú konečné a očakáva pomerne výrazný pohyb. Politická scéna tak za posledný rok ešte môže prejsť vážnymi zmenami.

 

Silná SNS

Najnovšie čísla agentúry Polis ukázali, že by strana SNS dostala viac ako sedem percent voličských hlasov. Teda o dve percentá viac, ako je potrebné, aby sa dostala do parlamentu.

 

"Je to však aj tým, že SNS pomerne výrazne podporovala nedávne referendum, na ktorom sa zviezla. Otázne je, či sa tento posun udrží, alebo opäť spadne nižšie," komentoval situáciu politický analytik Ján Baránek.

 

Ak by sa pritom v budúcoročných voľbách strane podarilo opäť uspieť, tešiť by to mohol najmä Smer-SD. Národniari by totiž pre neho mohli byť spojencom pri vytváraní koalície, v ktorej mohol dosiaľ rátať jedine s KDH.

 

Politológ Pavol Marchevský podotýka, že KDH je pre Smer-SD väčšou hrou na istotu. A to z pohľadu spolupráce, aj voličskej základne.

 

Posledný prieskum

Ak by boli parlamentné voľby vo februári, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 36,8 percenta hlasov. Druhá by bola Sieť s výsledkom 10,1 percenta.

 

Most-Híd by skončil na treťom mieste s 8,6 percentami, štvrté by bolo KDH s podporou 7,3 percenta. SNS by volilo 7,2 percenta ľudí a za hnutie OĽaNO by hlasovalo 6,7 percenta opýtaných. Vyplýva to z telefonického prieskumu, ktorý robila agentúra Polis Slovakia od 9. do 18. februára 2015 pre agentúru SITA na vzorke 1 472 respondentov starších ako 18 rokov na území celej republiky.

 

Do národnej rady by sa podľa prieskumu nedostala SMK s výsledkom 4,6 percenta hlasov, ani SaS so 4,2 percentami voličov. Podpora zhodne na úrovni 3,1 percenta by nestačila ani SDKÚ-DS a hnutiu NOVA. KSS by podporilo 2,3 percenta opýtaných, ĽS-Naše Slovensko 1,4 percenta a inú stranu alebo hnutie by volilo 4,6 percenta respondentov. V prieskume im položili otázku: Ak by boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili? Preferencie vyrátali zo 62-percentnej účasti. Nerozhodnutých bolo 24 percent respondentov, voliť by nešlo 14 percent opýtaných. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies