Parlamentné voľby priniesli úspech nacionalistickým Pravím Fínom

NETKY.SK • 18 Apríl 2011, 07:12 • 2 min
Parlamentné voľby priniesli úspech nacionalistickým Pravím Fínom

Parlamentné voľby priniesli úspech nacionalistickým Pravím Fínom

slovakia

left justify in out

img

Fínska pravicovo populistická strana Praví Fíni, ktorá je proti euru, dosiahla v dnešných parlamentných voľbách veľký úspech, keď podľa čiastkových výsledkov získala takmer pätinu hlasov.
      Na čele volieb po sčítaní vyše 90 percent hlasov bola s tesnými odstupmi trojica strán. Vládna Národná koalícia získala 20,2 percenta hlasov, a opoziční Praví Fíni a sociálni demokrati po 19,1 hlasov. Druhá vládna strana Fínsky stred dosiahla 15,8 percenta hlasov.
      Analytici predpovedajú ťažké vyjednávania o zložení vládnej koalície a jej politike. Podľa odhadov sa súčasťou novej vlády stane najmenej jedna euroskeptická strana.
      Praví Fíni sa vyslovujú proti imigrácii a finančnej pomoci pre tzv. príživníkov Európy. Ich úspech tak zvyšuje riziko narušenia pomoci EÚ pre Portugalsko i ďalšie dlhmi postihnuté krajiny eurozóny.
      Líder Pravých Fínov Timo Soini sa domnieva, že jeho strana si zaslúži kreslá vo vládnom kabinete. Napriek tomu si však uvedomuje, že jeho postoj k európskym záchranným fondom je pre ďalšie strany problematický. "Všetko je však možné. Keby sme sa dohodli na programe - kto vie?" uviedol Soini v piatok.
      Volebné miestnosti sa vo Fínsku otvorili o 9.00 h miestneho času a zavreli o 20.00 h. Krajinu v súčasnosti vedie kabinet premiérky Mari Kiviniemiovej, ktorá je zo strany Fínskeho stredu.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies