Parlament zvolil za nového prezidenta Win Mjina, spojenca Su Ťij

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 09:04 • 2 min
Parlament zvolil za nového prezidenta Win Mjina, spojenca Su Ťij

NEPJITO - Mjanmarský parlament zvolil v stredu za nového prezidenta krajiny Win Mjina. V úrade nahradí Tchin Ťjoa, ktorý pred týždňom oznámil, že po dvoch rokoch odstupuje z funkcie zo zdravotných dôvodov.

slovakia

left justify in out

Win Mjin (66) je rovnako ako jeho predchodca popredným členom Národnej ligy za demokraciu (NLD) a blízkym spojencom predsedníčky tejto strany Aun Schan Su Ťij, ktorá je faktickou šéfkou vlády Mjanmarska, hoci formálne je hlavou štátu i vlády prezident.

 

Za nového, v poradí 10. prezidenta Mjanmarska hlasovalo 403 zo 636 členov oboch komôr parlamentu. Win je bývalým predsedom dolnej komory, Snemovne reprezentantov.

 

Strana niekdajšej opozičnej vodkyne a laureátky Nobelovej ceny mieru Su Ťij zvíťazila v parlamentných voľbách z roku 2015, ktoré boli prvými plne demokratickými voľbami v tejto krajine juhovýchodnej Ázie po desaťročiach vojenskej vlády.

 

NLD získala väčšinu v oboch komorách parlamentu, čo odráža veľkú podporu verejnosti, ktorú si Su Ťij získala počas desaťročí boja za demokraciu. Nová civilná vláda však zápasí s ťažkosťami pri dosahovaní mieru a národného zmierenia, keď vplyvná armáda naďalej vedie boje s etnickými povstalcami a čelí medzinárodnej kritike za brutálne zaobchádzanie s moslimskými Rohingami.

 

Samotná Su Ťij sa o funkciu prezidentky nemohla uchádzať. Bráni jej v tom mjanmarská ústava, podľa ktorej nemôže byť hlavou štátu osoba, ktorej bezprostrední rodinní príslušníci majú cudzie štátne občianstvo. Vytvorili však pre ňu osobitnú funkciu štátnej radkyne, ktorá zodpovedá úradu premiéra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies